Piet Lauwerijssen al sinds de oprichting lid van Heemkundekring De Honderd Hoeven.
Piet Lauwerijssen al sinds de oprichting lid van Heemkundekring De Honderd Hoeven. Foto: Johan Wagenmakers

Koninklijk lintje voor secretaris Piet Lauwerijssen uit Hoeven

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Op vrijdag 24 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. Door het coronavirus wel op een alternatieve manier. Burgemeester Heleen Rijnbach-de Groot belde de uitverkorenen op, terwijl de gemeentebode ondertussen een bos bloemen bracht. De versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen worden op een later en veiliger tijdstip daadwerkelijk overhandigd. De komende weken zetten we de gedecoreerden in het zonnetje. Deze week aandacht voor Piet Lauwerijssen (70), al vanaf de oprichting nauw betrokken bij Heemkundekring De Honderd Hoeven.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

“Ik had een voorgevoel en dat er wat gaande was, merkte ik al snel,” vertelt Piet. “De burgemeester belde op en hoewel het beeld telkens wegviel had ik wel door waar het over ging. ‘Toevalligerwijs’ was ook mijn vrouw Lia net met onze drie kinderen, die allen in het ‘complot’ zaten, aan het videobellen. Bovendien had ik als secretaris van onze vereniging weleens wat voorbij zien komen. Naast een bos bloemen heb ik nog geen speld ontvangen en alleen maar het woord van de burgemeester,” zegt hij lachend.

Stamboomonderzoek

Piet is zijn gehele werkzame leven in dienst geweest bij Philips. “Daar heb ik de 40 jaar nét volgemaakt: 5 jaar in Eindhoven en van 1974 tot 1999 in Roosendaal. Ik was daar betrokken bij de ontwikkeling van bestaande en nieuwe producten, maar na de sluiting kon ik op mijn 59e met een speciale regeling afscheid nemen.” Al in zijn jonge jaren begon hij een stamboomonderzoek naar zijn eigen familie. “Wat deden ze? Wat voor beroep hadden ze? Wat voor bezittingen hadden ze? " Bij de oprichtingsvergadering van de Heemkundekring op 6 maart 1985 was Piet dan ook aanwezig. “Wil van Oosterhout was initiatiefnemer en die avond ben ik direct lid geworden.” De vereniging is vrijwel direct begonnen met het uitgeven van jaarboeken. In 1987 is Piet bij de redactie gegaan. “Zelf ben ik niet zo’n schrijver, maar ik organiseer, heb contacten met de drukkerij en doe de laatste jaren ook de fotoredactie erbij.” In 1988 is Piet in het bestuur gekomen, waarvan hij vanaf 1 april 1992 tot heden secretaris en eerste aanspreekpunt voor mensen van buiten de vereniging is.

Emigranten

Hoewel Piet geen schrijver is heeft hij wel het 35e jaarboek van de Heemkundekring op zijn naam staan: ‘Ze geloven me toch niet’. Uit stamboekonderzoek bleek dat veel mensen uit Hoeven en omstreken in de jaren 1867 tot 1927 naar Canada en de Verenigde Staten geëmigreerd zijn. Dit was aanleiding voor Piet om hier een boek over te schrijven, waar hij maar liefst zes jaar over gedaan heeft. Via LinkedIn is Piet in contact gekomen met canadees Don Lauwerijssen. Hun overgrootvaders waren broers. Tijdens een vakantie in 2013 zijn ze daar drie dagen geweest en zijn ze langs vele plekken gegaan waar nazaten van vroegere land- en dorpsgenoten wonen. “In de buurt van Calgary kwamen we een ‘Hollandse afdeling’ op het kerkhof tegen. Veel namen heb ik teruggevonden via gemeente-archieven en de passagierslijsten van de schepen waar ze mee overvoeren.”

Lintjes

Het jaarboek over deze Hoevense transatlantische emigranten is vorig jaar juni gepresenteerd. De oorspronkelijke uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding was eigenlijk ook op dat moment voorzien. “Ze zaten achter mijn vodden aan om dat boek maar op tijd klaar te hebben! Nu snap ik wel waarom. Uiteindelijk mochten de lintjes toen niet van de kanselarij worden uitgereikt hoorde ik achteraf. Waarom weet ik niet. Het had zeker wel leuk geweest tijdens de boekpresentatie, temeer daar vier andere leden van onze vereniging ook geridderd zijn en we het dan samen hadden kunnen beleven,” meent Piet.

Onderscheidingscommissie

Piet is tevens lid van buurtpreventie Brandestee-Bovenhei. “Wekelijks loopt driemaal een team van twee man door de wijk en geeft bepaalde zaken door aan de gemeente. Zelf doe ik dat een keer per maand. Officieel ben ik ook nog lid van een onderscheidingscommissie van de gemeente. Die is door burgemeester Osterloh ingesteld om mensen, die zeer verdienstelijk zijn voor de gemeenschap, te onderscheiden. In het begin kwamen we hiervoor nog weleens bij elkaar, maar hoewel we nooit opgeheven zijn, nu al jaren niet meer,” lacht Piet[l]

Piet Lauwerijssen tijdens de boekpresentatie van Jaarboek 23 in 2007.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief