Kees van der Donk is erg druk met de verbouwing van het voormalige huis van zijn schoonouders. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Kees van der Donk is erg druk met de verbouwing van het voormalige huis van zijn schoonouders. FOTO JOHAN WAGENMAKERS (Foto: Johan Wagenmakers)

Hoe is het met …. oud-prins Kees van der Donk?

HOEVEN - In deze serie artikelen gaan we nog eens langs bij mensen die een droom hadden, altijd actief in de samenleving stonden, een passie volgden of om een andere reden aandacht hebben gekregen in de Halderbergse Bode. Voor deel zeven zochten we Kees van der Donk (67), die negen jaar als prins Nilles I de Hoevense Leut voorafging, nog eens op.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Na een 40-jarige loopbaan als basisschoolleerkracht heeft Kees in 2016 afscheid genomen van het onderwijs. “Al die tijd stond ik voor de klas op scholen in Lage Zwaluwe en Zevenbergschen Hoek. Men wilde verjongen, ik kreeg een handdruk en heb er geen minuut spijt van dat ik gestopt ben,” vertelt hij. Een nieuwe carrière als ‘bouwvakker’ lag namelijk in het verschiet. “Plannen om te verhuizen hadden we niet, maar kort na mijn pensionering hebben we het ouderlijk huis van mijn vrouw Lia overgenomen. We wonen hier nu zo’n 18 maanden in tijdelijke woonruimte en zitten middenin een grootscheepse verbouwing.”

Korfbal

Kees is op 31 januari 1953 in Culemborg geboren. “Zowel bij mijn moeder als in Zeeland braken die nacht de dijken door,” lacht hij. Omdat zijn vader bedrijfsleider werd bij Bosbad, verhuisde de familie Van der Donk in 1970 naar Hoeven, om daar nooit meer weg te gaan. “Mijn vader kende burgemeester Twaalfhoven goed en die wilde graag naast voetbal nog andere sporten op het nieuwe sportpark. Zodoende heb ik samen met enkele anderen op 24 september 1971 korfbalvereniging Springfield opgericht. Jarenlang heb ik daar gespeeld, trainingen gegeven en andere functies bekleed. Af en toe ga ik in de wintermaanden in de sporthal nog eens een wedstrijdje kijken, verder kom ik er nu niet meer.”

Muziek

Muziek en zingen is Kees van huis uit meegeven en werd door zijn werk als onderwijzer alleen nog maar versterkt. Zo werd hij bijna als vanzelf tenor bij het popkoor Muzikaèl. “We hebben werkelijk overal opgetreden, tot in Gouda toe. Ik heb er veel van genoten.” Genoten en gelachen heeft hij ook in de jaren dat hij als muziekpiet, spelend op een keyboard, met Sinterklaas meeging en overal optredens verzorgde. “Ik was altijd zo zwart als roet, maar door al dat tegengas en die discussies over roetveegpieten ben ik er vorig jaar maar mee gestopt. Het is wel een mooie tijd geweest.”

Prins Nillis I

Plaatselijke bekendheid kreeg Kees toen hij in 2004 de nieuwe prins carnaval werd. “Met een straatclubje gingen we elk jaar op een thema verkleed naar de ‘Doevese Aoved’ toe. Daar viel ik blijkbaar op. Het eerste jaar toen ze me vroegen om prins te worden heb ik de boot nog afgehouden, maar het jaar daarop kwamen ze terug en besloot ik om, met mijn vrouw als steun, het carnaval eens van de andere kant te bekijken. Het was veel vergaderen, maar als je het goed wil doen kost het gewoon veel tijd. Het eerste jaar was wat onwennig, er komt zoveel op je af, maar dan gaat het lopen.” In totaal heeft Kees negen jaar als Prins Nillis I de scepter over het Hoevense carnaval mogen zwaaien. “Heel veel mensen heb ik zo op een leuke manier leren kennen. Bij mijn afscheid heb ik heel veel positieve reacties ontvangen. Nu nog kom ik bij de sleuteloverhandiging om oude bekenden en nieuwe prinsen te ontmoeten.”

Genieten

Omdat nu alle tijd en energie in de verbouwing gaat zitten, heeft Kees al of niet tijdelijk afscheid genomen van zijn hobby’s en verenigingswerk. “Voor mijn dochter Denise, die al langer met haar bedrijf hier in de schuur zit, verleen ik hand-en spandiensten. Bovendien leven mijn beide ouders nog en die vragen ook de nodige zorg en aandacht, dus verder kom ik nergens meer aan toe. Als de verbouwing straks klaar is hoop ik samen met mijn vrouw nog lang van ons huis te genieten,” zegt hij tot slot. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>