KInd in vluchtelingenkamp ontvangt hulpgoederen.
KInd in vluchtelingenkamp ontvangt hulpgoederen. Foto: UNICEF

Halderberge gaat geen Griekse vluchtelingenkinderen opvangen

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De gemeente gaat niet uit zichzelf vluchtelingenkinderen uit Griekenland opvangen. Dat laat het college aan Progressief Halderberge weten. Claudia van Domburgh en Frits Harteveld vond dat Halderberge in actie moet komen, omdat er 500 kwestbare en minderjarige asielzoekers in Griekse kampen zitten. B&W vindt dit echter een nationale opgave. 

Claudia van Domburgh en Frits Harteveld van Progressief Halderberge vroegen de gemeente recent om alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen op te nemen. Dit naar aanleiding van de oproep van de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children aan Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een Coalition of the Willing. Ze willen er daarmee voor zorgen dat Nederland ongeveer 500 kwetsbare minderjarige asielzoekers die in de Griekse kampen zitten, overneemt. Halderberge zou wat Progressief Halderberge betreft ook in actie moeten komen.

Voorbeeld

Meerdere gemeenten hebben zich bereid verklaard om een aantal vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden op te vangen. De gemeente laat nu weten dat Halderberge niet zich uit zichzelf minderjarige vluchtelingen uit Griekenland te ontfermen. Het college laat Progressief Halderberge weten bekend te zijn met de oproep. "Wij vinden dit echter een nationale opgave waarover het Rijk zal moeten beslissen. We volgen het voorbeeld van andere gemeenten dan ook niet", zo schrijft het college. "De gemeente Halderberge heeft een huisvestingstaak voor verschillende doelgroepen, waaronder statushouders. Voor nu zien wij geen reden om een oproep richting het Rijk te maken voor het bieden van onderdak aan deze vluchtelingenkinderen." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief