Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

De Vossenberg en Thomas More-gebouw worden geen monument

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE  - De Vossenberg in Oudenbosch wordt geen gemeentelijk monument. Ook de zestien andere panden uit de periode 1940-1970 die op de nominatielijst stonden, krijgen deze status niet. De gemeente kreeg opdracht van de raad om te onderzoeken of er waardevolle panden uit deze periode beschermd moesten worden, maar de huidige monumentenlijst blijkt voldoende representatief voor het lokaal cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast zaten de meeste pandeigenaren helemaal niet te wachten op een monumentale status.

Het project Jonge Bouwkunst werd opgestart na een motie van de gemeenteraad. Men wilde laten onderzoeken welke gebouwen in Halderberge stammen uit de periode 1940-1970 en welke daarvan in aanmerking zouden komen voor de monumentenlijst. In juni 2018 is daarop besloten om zeventien panden te laten onderzoeken en waarderen. Ook de eigenaren van de gebouwen werden daarbij betrokken. Daarbij bleek echter dat de zij geen voorstander zijn van het aanmerken van hun huis als monumentaal pand. Wegens het gebrek aan draagvlak en gezien de economische en financiële belangen komen de gebouwen dan ook niet op de monumentenlijst.  

Thomas More

"De huidige monumentenlijst is voldoende representatief voor het lokaal cultuurhistorisch erfgoed", zo vindt het college dat door geen extra monumenten aan te wijzen ook tegemoet wil komen aan de wens van vermindering van regelgeving en lastendruk. "Daarnaast staan op de bestaande gemeentelijke monumentenlijst acht panden die de periode 1940 tot 1960 vertegenwoordigen." Ook De Vossenberg en het Thomas More-gebouw, eigendom van de gemeente Halderberge, worden geen monument. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief