Zijn gezin vindt Davy veel belangrijker dan het wielrennen.  Foto: Johan Wagenmakers
Zijn gezin vindt Davy veel belangrijker dan het wielrennen. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Hoe is het met …. ID-renner Davy Mertens?

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - In deze serie artikelen gaan we nog eens langs bij mensen die een droom hadden, altijd actief in de samenleving stonden, een passie volgden of om een andere reden aandacht hebben gekregen in de Halderbergse Bode. Deze week in deel acht de 32-jarige ID-renner Davy Mertens. Hoe is het hem vergaan sinds zijn gouden race op de WK ploegentijdrit in 2016?

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Na in 2014 voor het eerst de titel te hebben behaald, werd Davy samen met zijn kompaan Joannathan Duinkerke uit Goes in 2016 voor de tweede maal wereldkampioen ploegentijdrijden in het Tsjechische Racice. Hoewel hij pas op 15-jarige leeftijd met wielrennen begon, leerde hij bij wielervereniging de Zuidwesthoek al snel de fijne kneepjes van het vak. Later stapte hij over naar W.V. Breda, waar hij onder leiding van trainer Tjeerd Mijzen strikt diens trainingsschema’s uitvoerde en opgenomen werd in de selectie. Ondanks stevige concurrentie, is Davy erin geslaagd om een prachtige erelijst bij elkaar te fietsen.

Stratenmaker

“Sinds 2016 heb ik eigenlijk niet zoveel meer gewonnen,” zegt Davy. “Wel nog tweemaal zilver behaald op een WK, maar de Fransen waren beide keren te sterk. Ook werd ik nog uitgeroepen tot man van de wedstrijd, maar winnen zat er niet in.” Davy wordt nog steeds begeleid door Tjeerd Mijzen en traint, in deze coronatijd nu er geen wedstrijden zijn, om de andere dag. Overdag werkt hij in het stratenmakersbedrijf van zijn vader. “We zijn nu tot aan de bouwvak lekker in de buurt aan het werk en kan ik er op mijn fietsje naar toe. Bij het straten zit ik veel op de machine hoor,” lacht hij.

Huwelijk

Er hebben grote veranderingen in zijn leven plaatsgevonden, waardoor het wielrennen niet meer op de eerste plaats staat. “In 2015 op de laatste dag van een wielerevenement in Ecuador, heb ik tijdens een boottochtje mijn vriendin Melissa ten huwelijk gevraagd en op 30 juni 2017 zijn we getrouwd,” glundert hij terugdenkend aan zijn trouwdag. “Het was een onvergetelijke dag. Ik sliep bij mijn ouders en heb Melissa met een limo bij ons huis opgehaald. Gefeest hebben we bij Bovendonk, waarbij mijn trainer Tjeerd met zijn band speelde en de sfeer er wel inbracht.” Van fietsen kwam rondom het huwelijk niet zoveel terecht. "Ik zat met mijn hoofd meer bij het trouwen dan bij het fietsen." Een paar weken later, na vier vakantiedagen in Winterberg, waar hij alleen maar wat op de mountainbike had gereden, werd hij prompt Nederlands kampioen tijdrijden met 55 seconden voorsprong. “Een jaar later verloor ik door een landbouwvoertuig op het parcours op twee seconden de titel. Daar was ik zó boos over dat ik van het podium ben gelopen en de bloemen heb weggegeven.”

Vera

Een tweede grote verandering in het leven van Davy is de geboorte van dochter Vera vorig jaar. “Het is in een woord geweldig om vader te zijn,” straalt hij uit. Na de bevalling heeft Davy bijna een maand niet gefietst. “Het was alleen maar genieten en we waren in die weken ook best moe. Het is gelukkig wel een heel gemakkelijk kind. Het druk doen, het fanatieke en de lichaamsbouw heeft ze van mij,” zegt Davy. “En dat eigen willetje van mij,” vult Melissa aan. De aanstaande geboorte van Vera bracht wel extra energie bij Davy naar boven. “Een week voor de geboorte was door een aanrijding mijn fiets te zwaar beschadigd om er nog wedstrijden op te rijden. Dat weekend had ik twee wedstrijden. De tweede was in Gastel en die won ik op de fiets van Melissa!”

Doelen

Drie wedstrijden fietsen in oktober vorig jaar in Australië konden om financiële redenen niet doorgaan. Plannen om dit jaar in de top drie te eindigen bij TMZ Zeeland en deelnemen aan het WK in Portugal konden door het coronavirus de ijskast in. “Ik heb dit jaar twee wedstrijdjes gefietst. Nu ga ik nieuwe doelen stellen. Zo heb ik met Hemelvaart nog een rit van meer dan 100 kilometer gemaakt. Als ik een dagje géén zin om te fietsen heb, dan ga ik gewoon niet. Nu speel ik veel met Vera. Het gezin komt meer voorop dan het wielrennen,” besluit hij.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief