Afbeelding
Foto: Conny van Caam

Hoevense volkstuinders moeten weer het veld ruimen

Door: Vera de Geus Algemeen

HOEVEN - Eind volgend jaar moeten de Hoevense volkstuinders het veld geruimd hebben. Letterlijk. De zeventien huurders van het volktuinencomplex aan de Haspelstraat, net voorbij sporthal De Parrestee hebben namelijk een brief gekregen dat het contract per 1 juli 2021 wordt opgezegd. Ze hebben dan tot december om hun zo geliefde tuintjes schoon en leeg op te leveren. Volgens Jan Boot, voorzitter van de Hoevense Volkstuinenvereniging, een aderlating voor alle huurders. "Maar nog erger is de onzekerheid. Waar komen we terecht? Maar vooral: kunnen we ergens terecht?"

Het is volgens Boot de vijfde keer sinds het bestaan van de vereniging dat de volktuintjes moet wijken voor nieuwe (woningbouw)plannen. Twee maal moesten de huurders vertrekken van een locatie aan de Opperstraat, toen Kroonestede aan de Bovendonkestraat gebouwd werd moesten de tuintjes eveneens verdwijnen en sinds zestien jaar is een perceel aan de Haspelstraat ingericht als volktuinencomplex.

Groenten

"Er liggen zeventien tuintjes en als deze huurders, en natuurlijk soms ook hun partners, genieten van hun hobby. De één tennist, de ander gaat bridgen en wij houden van tuinieren", zo vertelt die voorzitter die zelf in Hoeven woont. "In een huis met een tuin, maar toch ben ik heel graag in mijn volkstuintje te vinden. Ik verbouw er groenten. Te veel om op te noemen. Aardappels, komkommers, tomaten, sla, witlof, peultjes, wortels, kroten... Links en rechts staan ook wat bloemen, maar voor de meesten is de groenteteelt het leukste", zo zegt hij.

Borrel

De groenten en het tijdverdrijf vormen een belangrijke reden voor het genieten van een volkstuintje, maar volgens Boot is de onderlinge gezelligheid ook essentieel. "Ik kan in mijn eigen tuin ook tuinieren en een kas zetten, maar het is natuurlijk vooral heel leuk om samen met anderen te zijn. We doen alles samen, er wordt een hoop gedeeld. Er is tijd voor een praatje en soms zelfs voor een borrel", zegt de voorzitter lachend. "Ik ga er iedere dag heen en met mij vele andere huurders."

Braak

De zeventien huurders kregen recent echter een brief op de deurmat waarin aangekondigd werd dat het huurcontract beëindigd zou worden. "Alweer", verzucht Boot. "Het aangrenzende weiland is verkocht aan de gemeente en naast onze worden woningen gebouwd. Wat er met onze grond gaat gebeuren, is niet duidelijk. Ik ben dan ook bang dat als er nog geen concrete plannen zijn, wij de boel opleveren en het perceel vervolgens nog járen braak ligt. Dat was ook het geval bij Kroonestede. We moesten vertrekken, maar vervolgens duurde het nog vier jaar voordat er iets gebeurde."

Zoektocht

Boot vraagt de gemeente met klem te helpen zoeken naar een andere locatie. "Zeventien mensen genieten van hun tuintje in Hoeven én er staan er ook nog vier op de wachtlijst. "We hebben een aantal boeren gebeld, maar die voelen er niets voor. We zijn nu al naarstig op zoek, want we gaan natuurlijk niet wachten tot oktober volgend jaar. Dan vind je zeker niets meer." De gemeente laat desgevraagd weten in te gesprek te zijn met de eigenaar van deze grond over het aankopen van deze grond. "Wij hebben nog geen overeenstemming hierover. Wij hebben de vereniging niet aangeschreven met een vertrekdatum, want zover zijn we nog niet." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief