Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Mark Buijs, Aad Rijpsma en Joep de Wildt genomineerd voor de Cultuurprijs van 2020

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Mark Buijs, Aad Rijpsma en Joep de Wildt zijn genomineerd voor de Cultuurprijs van 2020. Zij werden woensdagavond verrast met dit bericht. Van 1 september tot 1 oktober kan via de gemeentelijke website gestemd worden op één van de genomineerden. Op 14 oktober wordt vervolgens de winnaar bekend gemaakt.

"Na een sprankelend begin van het culturele seizoen in september met de Kunst- & Atelierroute Halderberge op meer dan 20 locaties, 60 kunstenaars en 200 kunstwerken en als laatste de uitreiking van de publieks-en vakjuryprijs Halderberge eindigde het culturele seizoen door het coronavirus in mineur", zo begint de organisatie. "Vanaf maart zijn alle geplande optredens stil komen te liggen. De vakjury is er daarom niet in geslaagd om op een verantwoorde manier kandidaten voor te dragen voor de jeugdprijs en de aanmoedigingsprijs. Gelukkig kon voor de drie hoofdgenomineerden wel een verantwoorde keuze gemaakt worden. Twee van de drie kandidaten worden al gedurende een aantal jaren gevolgd en de derde kandidaat heeft in februari, net nog voor de corona-uitbraak,een uitstekende prestatie geleverd."

Mark Buijs

"Als er één man bekend staat als uitdrager van het cultureel erfgoed van het Rijke Roomse leven in Oudenbosch is het Mark Buijs. Hij is betrokken bij de Heemkundekring Broeder Christofoor, bestuurslid van het Zouavenmuseum, lid van het cultuurcluster en betrokken bij de gidsen van Saint Louis. Mark heeft zijn nominatie voor de Halderbergse cultuurprijs mede te danken aan zijn recente boekenproeverij op 6 maart 2020 met boeken uit zijn eigen boekenkast over de geschiedenis van Oudenbosch. Hij weet de geschiedenis van Oudenbosch verder bekend te maken bij huidige bewoners en een nieuwe generatie te inspireren", aldus de jury.


Aad Rijpsma

"Als je werken van Aad Rijpsma hebt gezien, blijven ze in je geheugen gegrift. Ze zijn indrukwekkend en anders,wat je ziet gaat buiten de gebaande paden en zetten je aan tot out-of-the-box denken. Aad Rijpsma inspireert mensen met zijn werken. Zijn werken worden ook wel vergeleken met Willink, Ruysdael en Dali. Voor Aad zijn deze schilders belangrijke inspiratiebronnen. Aad is een groot kunstenaar die een perfectionist is in het uitwerken van een idee tot een groots kunstwerk en daarmee vele Halderbergenaren inspireert", zo luidt het juryrapport.

Joep de Wildt

"Joep is een drukke ondernemer in Oudenbosch en het tonpraten is voor hem een uit de hand gelopen hobby. Hij zette Oudenbosch als tonprater op de kaart door op 8 februari de Zilveren Narrenkap bij het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond te winnen en kreeg zelfs een felicitatie van premier Rutte en een uitnodiging om een keer op een VVD-bijeenkomst te komen praten. Joep’s kwaliteiten worden omschreven als vernieuwend en energiek. Joep heeft de volledige aandacht van het publiek en beheerst theatertechnieken." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief