Halderberge wil dat toeristen gebruik maken van (de toiletten van) de horeca.
Halderberge wil dat toeristen gebruik maken van (de toiletten van) de horeca. Foto: Pixabay

Geen extra openbare toiletten in Halderberge

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Zestien maatschappelijke organisaties hebben de overheid opgeroepen om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers een sanitaire stop te gunnen. De gemeente Halderberge laat weten hier niet toe over te gaan. Het college geeft er de voorkeur aan om de bestaande horeca die corona-proof werkt, de kans te geven gasten te ontvangen en zodoende ook inkomsten te genereren.

"Het tekort aan deze stops is een reden voor mensen om niet te bewegen, niet te ontstressen, en niet op fietsvakantie in eigen land te gaan", meldde Patrick Dorrestein van HanzeTour.com, een organisator van fietstochten, eerder al.

Evenementen

De Fietsersbond, de wielersportunie NTFU en het Fietsplatform riepen samen met de Toiletalliantie (een koepel van dertien organisaties die zich hard maakt voor meer toiletten) de overheid in om in actie te komen op het gebied van sanitaire stops.

'We willen bestaande horeca de kans geven gasten te ontvangen'

"Nu zijn er in Nederland geen grote evenementen, dus er staan veel mobiele toiletten en toiletwagens in de opslag. Terwijl het Rijk een campagne voert om Nederlanders in eigen land met vakantie te laten gaan, zijn er nu geen voorzieningen voor hen.

Huren

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en oprichter van de Toiletalliantie, riep daarom het Rijk, provincies en gemeenten op deze toiletten te huren en ze neer te zetten bij fietsknooppunten en in dorpskernen en stadscentra.

Lokale horeca

De gemeente zegt desgevraagd dit, met het oog op de lokale ondernemer, niet te gaan doen. "Eerder is al onderzocht of er openbare toiletten geplaatst konden worden voor onder andere toeristen.Het college heeft toen besloten geen openbare toiletten te plaatsen. Het college geeft er ook nu de voorkeur aan om de bestaande horeca die corona-proof werkt, de kans te geven gasten te ontvangen en zodoende ook inkomsten te genereren. Daarnaast is het nog steeds zaak om afstand te bewaren en dit kan bij een openbaar toilet niet of nauwelijks bewaakt worden." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief