Honden kunnen rennen en spelen aan 't Groot Stuk. Foto: Johan Wagenmakers
Honden kunnen rennen en spelen aan 't Groot Stuk. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

Honden rennen en spelen ongedwongen aan ’t Groot Stuk

HOEVEN - Aan ’t Groot Stuk heeft wethouder Jan Mollen de hondenuitlaatplaats, die er sinds maart ligt, officieel geopend. Na Oud Gastel en Oudenbosch is dit de derde in Halderberge. Omdat er steeds minder gebieden zijn waar honden los mogen lopen is er een grotere behoefte aan dit soort omheinde veldjes, waar honden naar hartelust kunnen rennen en spelen.


Initiatiefneemsters Linda van Everdink en Alice Houtepen zijn verheugd met de hondenuitlaatplaats en dat deze er uiteindelijk toch gekomen is. “We zijn al zo’n vijf jaar in gesprek met de gemeente. Diverse locaties zijn de afgelopen jaren voorbij gekomen, maar telkens stuitte het op bezwaren van omwonenden. Zo was men bijvoorbeeld bang van massa’s auto’s, teveel blaffende honden, of dat hun eigen hondje constant zou gaan blaffen,” laten ze weten.

Handhaven

Om toch tot realisatie van hun initiatief te komen zochten ze ondersteuning bij de Samenstichting Hoeven en trokken ze daarna samen op richting gemeente en omwonenden. Er kwamen uiteindelijk drie min of meer geschikte locaties uit, waarbij in goed overleg met de drie sportverenigingen VV Hoeven, Korfbal Springfield en de TC Pagnevaart een strook langs ’t Groot Stuk de meest ideale plek was. De naaste omwonenden en ook de landbouwer aan de andere kant van de weg hadden geen bezwaar, dus kon met de aanleg worden gestart. “Het is een mooi stuk aan ’t Groot Stuk geworden,” zegt wethouder Jan Mollen tijdens de opening. “Deze laan is toch al afgesloten voor autoverkeer en bovendien laten veel hondenbezitters, hoewel dat niet mag, hier hun hond loslopen. Door de aanleg van dit veldje gaan we daar nu strenger op handhaven.”

Droge voeten

Een gedeelte van de sloot langs het hek van de sportvelden is gedempt, zodat het veldje aansluit op het bestaande hek. Het weggedeelte is ter hoogte van de uitlaatplaats een meter omgelegd. “Van de aanleg van de vorige uitlaatplaatsen leren we telkens bij,” legt beleidsmedewerker groen én gemeentelijk ambassadeur van Hoeven Gert Kroes uit. “Dat stukje weg is nu een pad binnen de omheining om droge voeten te houden, het veldje heeft meerdere ingangen en aan een zijde een dubbel toegangshek, zodat honden niet meteen weg kunnen rennen." Een toegevoegde waarde zijn de grote eikenbomen die deels in het veldje opgenomen zijn. "Voor de eikenprocessierups hoeft men ook niet bang te zijn, daar houden we scherp het oog op."

Ontvreemd

In maart is het veldje aangelegd en omheind. De nacht na het plaatsen van het hekwerk werd de dubbele toegangspoort, nodig om het gras te kunnen maaien, ontvreemd. “Hadden we zó lang gewacht en was het eindelijk zover, konden we er nóg geen gebruik maken. Het leek soms wel of het niet mocht,” zegt Linda hierover. Deze hondenuitlaatplaats is de derde in Halderberge. Vorig jaar juni is er een aangelegd bij de recreatievijver achter wijk Blankershove in Oud Gastel en in Oudenbosch is er een te vinden aan het WestVaardeke. “Het is de bedoeling dat elke kern er een gaat krijgen,” legt Mollen uit, “Bosschenhoofd is in voorbereiding en Stampersgat volgt. Het is overigens niet altijd even gemakkelijk om er voldoende draagkracht voor te krijgen.” “De loop moet er nog wel inkomen, maar er komen nog verwijsborden te staan en dit artikel draagt er zeker ook aan bij,” zeggen Linda en Alice tot slot.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>