De Kapel van Saint Louis straalt aan alle kanten.
De Kapel van Saint Louis straalt aan alle kanten. Foto: Robbert van Rooijen

De koepel van Saint Louis is in volle glorie te bewonderen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - De restauratie en herbestemming van het gehele Religieus Erfgoed in Oudenbosch is op 4 juni vorig jaar gestart met een grootschalige renovatie van de Kapel van Saint Louis. Nadat de kapel enkele maanden later geheel aan het zicht onttrokken was, heeft de oplettende passant gezien dat de koepel sinds een aantal weken weer vrij van steigermateriaal is en in zijn volle, geheel vernieuwde glorie te bewonderen is.

De bitumen dakbedekking is verwijderd en vervangen door een nieuwe zinken afdeklaag, waarbij de onderdelen, versieringen en ornamenten zoveel mogelijk in de oorspronkelijk staat zijn teruggebracht. Verantwoordelijk voor dit staaltje vakmanschap is JVK ambachtelijke dakbedekkingen uit Breda. Directeur Jurgen van Keulen spreekt van het mooiste en vakkundigste project wat hij ooit mocht maken. “Dit is zéér specialistisch werk met een hoge moeilijkheidsgraad en heel erg uniek. In Nederland zijn weinig andere zinkwerkers die dit kunnen én aandurven. Het vak is aan mij door mijn grootvader en vader doorgeven, dus enige ervaring hebben we wel ja,” zegt hij boven op de steiger aan de voet van de koepel staand, waar bouwvakkers, steigerbouwers, schilders en dakdekkers op verschillende niveaus en plaatsen aan het werk zijn.

Eeuwig

Met tekeningen van het architectenbureau RDH uit Breda gingen de vakmannen van JVK vorig jaar oktober van start. Waar nodig werden hier en daar detailleringen aangepast. “De prefab-onderdelen zijn gemaakt in ons bedrijf in Breda en Ossendrecht en hier ter plaatse verder bewerkt en bevestigd. De sierlijsten zijn deels handmatig en deels machinaal geprofileerd. Om het rondom goed uit te kunnen zetten hebben we speciaal voor dit werk een nieuwe laser aangeschaft. Veel details van destijds zijn nu zelfs verbeterd. De koepel is klaar en staat nu voor eeuwig,” beweert Van Keulen stellig. “De toren is nu nog een oogverblindend geheel, maar de regen maakt het zinkwerk straks doffer. Zink krijgt dan een zogenoemde patinalaag, waardoor het ondoordringbaar wordt en extra lang mee gaat,” verklaart hij.

Goede samenwerking

Van Keulen roemt verder de samenwerking tussen hoofdaannemer bouwbedrijf van Agtmaal, zusteronderneming De Bonth van Hulten en architectenbureau RDH. “Deze is vanaf het begin meer dan goed. En waren er al problemen dan zijn die in nauw overleg en samen aangepakt.” Aan de kwaliteit werd geen enkele concessie gedaan. De complete restauratie dient onder meer te voldoen aan de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). “En aan die van mij,” merkt van Keulen op, “en die zijn zeer hoog.” De verwachting is dat uiterlijk medio oktober het werk er voor JVK opzit. “We liggen op schema. Nu moeten we een leien dak vervangen en nog wat zink- en loodwerk aan de koepel vervangen. “Schrijf maar op dat de koepel er strak uitziet en dat je het onderscheid tussen mannen en knapen wel kunt zien,” roept een bouwvakker wijzend op een medewerker van JVK ons nog na als we de lift weer naar beneden nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief