Joyce Hoogers en Ronald Rensen.
Joyce Hoogers en Ronald Rensen. Foto: Johan Wagenmakers

Hoevense Buurtverbinders gaan voor betere verbinding door persoonlijk contact

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Begin september gaat een eerste groep van vijf zogenoemde buurtverbinders aan de slag met het door de Samenstichting Hoeven opgestarte initiatief ‘Oog voor de buurt’. Zij willen hiermee bereiken dat mensen in de eigen buurt wat gemakkelijker contact en verbinding met elkaar krijgen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de bevolking zich weleens en tien procent zich zelfs structureel eenzaam voelt. De gemeente Halderberge gaat daar iets aan doen en heeft samen met de seniorenraad, KBO en de Samenstichting Hoeven daartoe een werkgroep ‘Oog voor elkaar ‘opgericht. “Het sociaal domein hoort ook bij de leefbaarheid en daarom hebben wij er als samenstichting een agendapunt van gemaakt en onder de noemer ‘Oog voor de buurt’ gaat er nu een pilot in vijf buurten van Hoeven van start,” zegt Ronald Rensen, samen met Joyce Hoogers namens de Samenstichting Hoeven betrokken bij dit project. Beiden zijn tevens twee van de vijf buurtverbinders die zich aangemeld hebben en iets willen betekenen voor de buurt.

Bewonersnetwerk

De Samenstichting werkt hiervoor samen met het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), een netwerk van betrokken bewoners. “Belangrijkste vraag van ons was namelijk hoe dit aan te pakken en LSA heeft hier gewoon veel expertise van in huis,” verklaart Joyce. “Met vergaderingen, bijeenkomsten en informatie hebben we ons ‘ingelezen’. We hebben er véél over gesproken en na een training van LSA gaan we nu aan de slag.”

Betrokkenheid

Begin september gaan de vijf buurtverbinders bij de bewoners in de eigen buurt langs om vooral te kijken wat er leeft en speelt. Een brief en informatiepakket zorgen ervoor dat mensen op de hoogte zijn van het initiatief. “We halen op wat men zelf kan en wil bijdragen en denkt nodig te hebben,” vat Joyce het kort samen. “In de buurt zijn vaak al veel verbindingen, denk alleen al aan de wijkverenigingen. Daar kunnen we al op door bouwen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van bestaande activiteiten. Door mensen persoonlijk te benaderen hopen we ze er gemakkelijker bij te betrekken. Het gaat over kleine buurtjes, het moet laagdrempelig zijn en herkenbaar,” leggen ze verder uit. Hoewel ‘Oog voor de buurt’ vanuit de eenzaamheidsproblematiek ontstaan is, wil de samenstichting het woord eenzaamheid liever niet gebruiken. “Niemand komt er graag voor uit dat hij of zij eenzaam is. Het accent komt wat ons betreft dan ook niet op eenzaamheid maar op betrokkenheid te liggen. Wij willen mensen erbij betrekken.”

Uitrollen

Zeker in deze tijd met al zijn beperkingen, is voor veel mensen de buurt waar ze wonen een belangrijk onderdeel van het leven. “Ik merkte dat vooral in de coronatijd,” zegt Joyce. Veel mensen werkten thuis en in plaats van koffie met collega’s dronken we koffie met de buurt,” lacht ze. Wanneer het project succesvol blijkt, wil de samenstichting het over alle Hoevense buurten uitrollen. “Ik zou het heel tof vinden om eindelijk heel Hoeven op deze manier in te kleuren, maar we moeten het eerst zelf gaan ondervinden. Het moet nog gaan leven,” zegt Joyce tot slot.


Ook buurtverbinder worden in Hoeven? Neem dan contact op met de Samenstichting Hoeven via email: info@samenstichtinghoeven.nl [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief