Uniek: Wonen in een Stampersgats monument
Foto: Cindy Heijkoop

Uniek: Wonen in een Stampersgats monument

Samen met hun bijna 11-jarige dochter Cathalina wonen Robert Bals (49) en Cindy Heijkoop (47) in een uit 1928 stammend voormalig kloostergebouw aan de Havenstraat in Stampersgat. Vorig jaar ontvingen zij van de gemeente Halderberge de jaarlijkse monumentenprijs voor het restaureren van het pand. “Voordien woonden we in Papendrecht in een oud dijkhuis, maar we zochten meer ruimte. Zo’n vijf jaar geleden viel ons oog op dit pand en was ik er meteen verliefd op,” vertelt Cindy. Het bleek ondertussen wel zo goed als verkocht te zijn, maar omdat de financiering niet rondkwam, konden Robert en Cindy toch het gebouw in bezit krijgen en plannen maken.


Het terugbrengen in de originele staat bracht meer werk met zich mee dan gedacht. “Dat viel wel tegen ja. Er komt ontzettend veel om de hoek kijken. Bij een monumentaal pand heb je met andere eisen te maken, overleg je veel met de monumentencommissie en moet je gewoon aan een bepaald aantal zaken voldoen. Bovendien hebben we ook nog tegenslag met de aannemer gehad. Het was een zaak van de lange adem, maar het is uiteindelijk wel geworden wat we wilden.”

Het echtpaar heeft bij de restauratie alles zoveel mogelijk in de oude stijl terug opgebouwd. “Wij houden van oude elementen en details en vinden het heel erg fijn om er nu in te wonen. Het bevalt ons heel goed en we zijn blij met het oude huis. Hopelijk dat met alle ontwikkelingen rondom de kerk en de rest van de omgeving er zoveel mogelijk in de oude stijl terugkomt.” Ondertussen is het gezin in de Stampersgatse gemeenschap ingeburgerd. “Gewoon meedoen met alles. Zo leer je mensen kennen en bovendien is het leuk wat terug te doen voor het dorp.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>