Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

'Er is een stukje Oudenbosch wat velen nog niet kennen'

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

De 73-jarige Henk Schell is een van de acht stadsgidsen die om toerbeurt rondleidingen door de koepelstad verzorgt. “Vertrekken doen we vanaf het Toeristisch Informatiepunt in het op één na oudste nog in functie zijnde station van Nederland, wat op zich al een monumentaal gebouw is,” zegt hij. “De route komt verder onder meer langs de begraafplaats, de pensionaten Sint-Anna en Saint Louis, het Zouavenmuseum en natuurlijk de Basiliek.”

De vele statige herenhuizen die tijdens de rondgang gepasseerd worden, waarvan meerdere op de monumentenlijst staan, herinneren aan de economische impuls die de industrialisatie vanaf eind 19e eeuw het arme Oudenbosch bracht. Over veel van die gebouwen en monumenten zegt Henk wat er achter de voordeur te vinden is en vertelt er leuke anekdotes en weetjes over.

Henk vindt het erg jammer dat vanwege het coronavirus de rondleidingen tijdelijk helemaal stilliggen. “We mogen de route van de gemeente nog niet lopen. Deze is vervangen door een digitale versie met gesproken commentaar, maar als gids kijk ik er wel naar uit wanneer het weer wel kan. Door de week als ik rondkijk is het toch best wel druk in Oudenbosch en zijn er toch veel dagjesmensen.” Henk’s favoriete verblijfsgebied is de grote cour van Saint Louis, de binnenplaats waar de kapel staat. “Als ik hier met mensen kom dan kijken ze op. ‘Het lijkt wel Rome,’ zeggen ze dan. In het verlengde van de witte gebouwen zien ze op eind een prachtige kapel staan. Ze zien een stukje Oudenbosch wat ze nog niet kennen. De sfeer van vroeger heerst daar nog. Als de restauratie straks klaar is en alles in de oorspronkelijk kleuren verf staat, is het een juweeltje,” meent hij.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief