Blauwalg in vijver aan de Blauwe Hoefweg in Oudenbosch
Foto:

Blauwalg in vijver aan de Blauwe Hoefweg in Oudenbosch

OUDENBOSCH - In de vijver aan de Blauwe Hoefweg in Oudenbosch is door waterschap Brabantse Delta forse blauwalgenbloei geconstateerd. De gemeente plaatst borden bij de vijver. 


Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. 

Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Hondenbezitters worden afgeraden om hun honden uit dit water te laten drinken of erin te laten zwemmen. Bij onverhoopt contact moeten de desbetreffende lichaamsdelen goed af worden gespoeld.

Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water. Ze vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren, maar komt ook in het water terecht via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen weer en wordt het water weer helder.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>