Klimaat-piraten-bos groeit gestaag door
Sjef van Ostaden in het klimaat-piraten-bos.
Sjef van Ostaden in het klimaat-piraten-bos. (Foto: Johan Wagenmakers)

Klimaat-piraten-bos groeit gestaag door

OUDENBOSCH - Sinds maart werkt Sjef van Ostaden (65) stug door aan het verwezenlijken van een informatief bos. Op de hoek van de Bornhemweg/Wolvenstraatje transformeert hij een ruw weilandje om tot een educatief speelbos, waarbij hij hoopt dat kinderen geïnteresseerd raken en betrokken worden bij de natuur, het milieu en het klimaat. Tevens vraagt hij met een nieuw project aandacht voor de moeilijkheden die de egel momenteel ondervindt.


Sjef van Ostaden komt oorspronkelijk uit Goirle, woont ruim 38 jaar in Oudenbosch en was in zijn werkzame leven veiligheidskundige. “Onze generatie is zich mede door internet veel bewuster van alles. Zeker ook van ons klimaat en milieu. Men beseft dat dit zó niet door kan gaan,” begint hij zijn verhaal. Door het creëren van wat hij noemt een klimaat-piraten-bos wil hij kinderen en hun ouders informeren en in contact laten komen met de natuur. Een stuk grond van ca. 1000 m2, op de hoek van de Bornhemweg en het Wolvenstraatje, heeft hij daartoe in bruikleen. Hier is hij vanaf maart vrijwel dagelijks te vinden om zijn droom te realiseren. “Je begint met niks. Je hangt een paar briefjes op aan het hek voor een oproep voor wat spulletjes en zo ga je verder. ”

Zaailingen

Van het huidige ruwe weilandje is Sjef een plek vol met nieuw leven aan het ontwikkelen. Ruim 400 bomen (zaailingen) heeft Sjef inmiddels al geplant. Een waterkasteel en theekoepel van wilgentakken zijn in aanbouw en diverse wandelpaadjes zijn in aanleg. Bruggetjes en beekjes zijn klaar. Het onkruid tiert welig en voor de vlinders heeft hij in het voorjaar bloemen uitgezaaid. Een oude schuur op het terrein doet dienst als ‘clubhuis’ en opslagruimte. “Die zaailingen moeten hier uitgroeien tot wat grotere bomen. Tijdens de jaarlijkse boomplantdag geef ik ze dan gratis weg aan belangstellenden.”

Egel-project

Als extra activiteit is Sjef onlangs met een egel-project gestart. “Voor de egel moet gewoon meer aandacht en bekendheid komen. Dit diertje heeft het niet alleen al jaren moeilijk, maar gaat nu ook nog eens gebukt onder een onbekende ziekte die veel slachtoffers maakt. Verstopt tussen de struiken heb ik in het bos al twee zelfgemaakte egelhuisjes staan. Het is de bedoeling dat de kinderen er aan de hand van een bouwtekening meer gaan maken. Op deze manier wil ik een soort van egelstraat opzetten, zodat de egel een groter fouragering gebied krijgt.”

Burendag

“Ik heb al wel wat activiteiten georganiseerd, maar daar kwamen nog niet veel mensen op af.” Met burendag op 26 september aanstaande wil Sjef de zaken wat groter aan gaan pakken. “Dan gaan we onder andere egelhuisjes bouwen, kleurplaten kleuren, vlinders spotten en planten we struiken voor vlinders en bijen. We sluiten dan af met een American Party, waarbij men thuis wat lekkers maakt, dit meebrengt en aan de andere mensen uitdeelt.” Uiteraard houdt Sjef zich hierbij aan de coronaregels. “Het is beslist geen tuintje voor mezelf hoor. Daarom zou ik graag in contact willen komen met andere mensen die me met dit project willen helpen,” doet Sjef tot slot een oproep.

Meer informatie is te vinden op:                 www.klimaat-piraten-bos.jouwweb.nl .

Bij het bos zelf staat een informatiewand.

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief




<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

All-round Monteur

Hoogerheide

Hulp drukker m/v

Werkendam

Productiemedewerkers assemblage m/v

Waalwijk

Tekenaar - werkvoorbereider

Nieuwkuijk (Oss)

Bezorgers

Veen, Hank, Nieuwendijk