Dameskoor wordt tot verdriet van leden opgeheven
Foto:

Dameskoor wordt tot verdriet van leden opgeheven

HOEVEN - Dameskoor Hoeven houdt op te bestaan. Dit tot verdriet van de Ieden, maar men ziet geen andere uitweg. De dames mochten door het coronavirus lange tijd niet meer zingen en hun, toch al niet te jonge, stemmen raakten ongeoefend door het zang-verbod. Ook is het ondoenlijk om een onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden, de onderlinge stemsteun valt dan weg", zo legt men uit. 


In januari 1962 werd het Dameskoor Hoeven opgericht voor de verzorging van de rouw- en trouwdiensten en de jubileum-vieringen in de parochie. Tot die tijd werden deze diensten steeds verzorgd door een mannenkoor, maar zij waren niet meer in staat om op werkdagen de gezongen diensten te verzorgen.

Dirigenten

"Cees van Unen werd dirigent en het Dameskoor begon met twintig leden. Later volgden achtereenvolgens Thé Huijbregts, Piet de Ruiter, Catrien van de Berg en Gunita Kronberga hem op", zo blikt men terug.

Wenteltrap

"Het is nu 2020. Het koor heeft zestien leden en oefent elke maandagmiddag ijverig op het oksaal in de kerk. Hijgend staan de dames eerst bij te komen van het beklimmen van de wenteltrap, maar geen van hen wil beneden zingen: het oksaal is hun domein, ook al vertoont het orgel af en toe kuren. Zij zingen nog steeds bij uitvaarten en jubilea, al wordt er nu minder van hun diensten gebruik gemaakt; 1 of 2 keer per maand zingen ze de zondagsmis en op de eerste vrijdag van de maand zijn ze present op Het Punt om daar de mis te zingen."

"Helaas sloeg het coronavirus toe. De dames mochten lange tijd niet meer zingen en hun, toch al niet te jonge, stemmen (de jongste is 67- en de oudste is 87 jaar) raakten ongeoefend. Ook is het ondoenlijk om een onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden. De onderlinge stemsteun valt dan weg. Om die reden wordt het koor nu opgeheven. Het doet pijn, maar het kan niet anders."

Op 11 oktober 2020 wordt om 09.30 uur na ruim 58 jaar de afscheidsmis door pastoor Maickel Prasing gelezen en door dirigente Gunita Kronberga gezongen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

Administratief medewerker fulltime m/v

Giessen

Tekenaar - werkvoorbereider

Nieuwkuijk (Oss)

Diverse functies

Schijndel

Relatiebeheerder

Sleeuwijk