Afbeelding

Fideï et Arti Oudenbosch blijft toch bestaan

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Het plan voor het cultuurcluster in het historisch hart van Oudenbosch kon niet uitgevoerd worden zoals men het voor ogen had. Dat laten de betrokken partijen weten. "Dat betekent dat er gekeken gaat worden naar een andere functie voor de kapel van Saint Louis en de Mariabouw dat eerder was voorzien als cultuurcluster. Het betekent verder dat er meer mogelijkheden komen voor het herontwikkelen van St. Anna", aldus de gemeente. Verder moet Fideï et Arti blijven bestaan.

Verschillende partijen sloegen in 2017 de handen ineen voor behoud en renovatie van het religieuze hart van Oudenbosch. Er kwam een plan voor een aantal beeldbepalende, religieuze gebouwen. De provincie stelde twee jaar geleden 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie en aanpassingen van de Rijksmonumenten Kapel van Saint Louis, de Mariabouw en Markt 68. De eerste twee zouden na de herbestemming het Cultureel en Educatief Centrum Oudenbosch vormen.

"De plannen voor de nieuwe invulling zijn voor de Mariabouw bij de kapel van Saint Louis en Sint Anna lastig uitvoerbaar gebleken onder de kaders die eerder waren vastgesteld", zo blijkt nu. Daarom moeten er aanpassingen aan het oorspronkelijke plan gedaan worden. "Dat betekent dat er gekeken gaat worden naar een andere functie voor de kapel van Saint Louis en de Mariabouw, maar ook dat er meer mogelijkheden komen voor het herontwikkelen van St. Anna." De verbouw van Markt 68 is inmiddels met een subsidiebijdrage van de Provincie gestart en er worden momenteel drie appartementen gerealiseerd. De Kapel van Saint Louis is inmiddels gerestaureerd en aan het einde van dit jaar wordt de kapel overgedragen aan de gemeente.

De Mariabouw wordt ook gerestaureerd, maar niet meer zoals eerder bedacht, omdat de verbouwingskosten te hoog uit blijken te vallen. Toch wil men het gebouw herbestemmen. "Een bestemming alleen voor culturele functies is te duur. De investering daarvoor valt te hoog uit en de exploitatie is daardoor niet sluitend te krijgen", zegt men. De gemeente is bereid om een deel van de Mariabouw te gaan huren voor culturele en maatschappelijke functies. Woonkwartier gaat in goed overleg met de gemeente een voorstel uitwerken voor een nieuwe en passende invulling. Dit betekent echter wel dat Fidei et arti in gebruik moet blijven: "De Mariabouw kan daarvoor geen volledige vervanging bieden." Het is nu aan de gemeenteraad om een alternatief plan te maken en daarvoor de mogelijkheden van de kapel, de Mariabouw en het gebouw van Fidei et Arti te betrekken.

Ook het plan voor Sint Anna wordt anders. Het pand zou behouden blijven en 1.8 miljoen euro op moeten brengen. Ook dat blijkt niet haalbaar. "Het uitgangspunt is maximale kwaliteit. Het belangrijkste is een groene, open ontwikkeling en geen intensieve bebouwing", zegt het college dat vindt dat de voorbouw van Sint Anna vanwege de monumentale waarde behouden moet blijven. Verder komt er geen bebouwing meer op het Gonzagaplein en op locatie Mariaschool komen minder woningen dan gepland. "Dat betekent dat mogelijk een deel van het gebouw wordt gesloopt om zo plaats te maken voor groen of parkeren." De raad behandelt de kwestie op 15 oktober. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief