Afbeelding
Foto: Andreas Helmsdorf - Pixelio

Gemeente heeft tekort van dik vier ton op najaarsnota

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De gemeente heeft een tekort te verwerken van 436.000 euro op de najaarsnota van 2020. Wethouder Jan Mollen: "Helaas, maar een schrale troost is dat vrijwel alle gemeenten in Nederland met dit probleem kampen." Het tekort is ontstaan door tegenvallende inkomsten en/of hogere uitgeven op het gebied van Jeugdzorg, huishoudelijke ondersteuning, de huisvesting van Concordia Florebith en de OZB. Het college stelt voor het tekort te halen uit de algemene reserves.

De gemeente Halderberge heeft de laatste maanden te kampen gehad met een aantal tegenvallers. Zo was de bijdrage vanuit het Rijk voor Jeugdzorg 436.000 euro lager dan verwacht. Voor de huishoudelijke ondersteuning kwam 60.000 euro minder binnen en de bijdrage van de gemeente aan de nieuwe locatie voor Concordia Florebith werd 38.000 euro meer dan begroot. De opbrengst van de OZB was 105.000 euro lager dan verwacht. "Dit heeft te maken met de leegstand in bedrijfsgebouwen", legt wethouder Jan Mollen uit.

Compensatie

Ook corona drukte op de begroting. Onlangs heeft het ministerie van BZK de verdeling van een deel van het compensatiepakket van 28 mei 2020 bekend gemaakt. Het compensatiepakket voor de medeoverheden is voor de periode van 1 maart/medio maart tot 1 juni 2020. Voor Halderberge is de compensatie 547.339 euro. "We worden, net als vele andere gemeenten, geconfronteerd met hogere kosten, met name in het sociaal domein. Met name de Jeugdzorg brengt voor alle gemeenten extra kosten met zich mee. De effecten van de Corona-crisis zien we terug in onze financiële situatie.De bestrijding van het virus heeft zijn weerslag op alle beleidsterreinen van onze organisatie. We streven ernaar om als gemeente de landelijke, regionale en lokale maatregelen en onze werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren", aldus wethouder Mollen.

Hij benadrukt dat de gemeente Halderberge geen bezuinigingen wil doorvoeren naar aanleiding van de laatste cijfers. De najaarsnota 2020 wordt op donderdag 15 oktober door de gemeenteraad behandeld. Op donderdag 12 november neemt de raad een besluit. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief