Kay-Dee en Ivy aan de slag
Kay-Dee en Ivy aan de slag Foto: Johan Wagenmakers

Leerlingen nemen kijkje in de keuken

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - In ’t Veerhuis in Oud Gastel was de officiële aftrap van een samenwerkingsverband tussen onderwijs, gemeente en diverse Halderbergse horecabedrijven. Leerlingen van het VMBO van het Marklandcollege wordt met het project ‘Sterk Horeca Onderwijs Halderberge’ een praktijkwerkplek binnen een deelnemend horecabedrijf geboden. Daarmee wordt de kans vergroot dat ze doorstromen naar het regionale MBO-horecaonderwijs en dat de horecatalenten voor Halderberge behouden blijven.

Initiatiefnemer van het project is Tim Berendsen, directeur exploitatie van Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven. Samen met het Marklandcollege heeft hij het concept verder uitgewerkt. De Economische Koepel Halderberge omarmde het idee en was bereid een startup budget toe te kennen op voorwaarde dat meerdere horecagelegenheden konden participeren. “Binnen de techniek was er al zo’n samenwerkingsverband, dus binnen de horeca moet dat ook kunnen,” verklaart Berendsen. “Het resultaat zien we vandaag met de start van het project hier in ’t Veerhuis en in Bovendonk. Andere horecazaken die meedoen zijn onder meer Brasserie Tivoli, Gastel Sfeer, D’n Halder, De Haard en De Reiskoffer. Andere horecabedrijven kunnen zich nog steeds aansluiten.”

Win-win

In totaal gaat het om zo’n 25 derdejaars VMBO-leerlingen die de komende maanden op dinsdag in de deelnemende horecazaken elk 120 uur praktijkervaring opdoen. Om zoveel mogelijk facetten van het vak te leren, ruilen ze daarbij om de vijf weken van locatie. “Dit is een win-win situatie,” vertelt docent Sebastiaan Nijmeijer van het Marklandcollege. “Onze leerlingen krijgen de kans om buiten de school binnen de horeca kilometers te mogen doen. De opzet is dat ze rouleren om zoveel mogelijk bedrijven te kunnen zien. De stages zijn divers en bedrijven kunnen op deze manier zien wat leerlingen kunnen en willen."

Eerste stagedag

De veertienjarige Ivy Klaassen uit Standdaarbuiten en de vijftienjarige Kay-Dee Tjin-A-Koeng uit Oudenbosch zijn deze dinsdagochtend aan hun eerste stagedag bij ’t Veerhuis begonnen. “De vrolijke setting van de horeca en het met mensen in contact komen en met ze bezig zijn trekt mij het meeste aan,” vertelt Ivy die later liefst een kleine lunchroom wil beginnen. “De gezelligheid spreekt mij aan en ik wil graag bezig zijn. Ik houd niet van stilzitten. Bij mij wordt het straks óf sport óf horeca. Mijn grootste ambitie is om prof-basketballer bij de MBA te worden, maar een eigen restaurant of wellicht beiden lijkt mij ook wel leuk,” verklaart Kay-Dee zijn keuze voor de horeca. “Vanochtend hebben we eerst het bestek gepoleerd, koffie gezet en de vaatwasser ingeladen.” Voor het fotomoment hebben ze tevens eerder de tafels gedekt en zojuist de wijn ingeschonken.

Toeristische groei

“We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in de toeristische ontwikkeling van Halderberge. Daar hoort een goede gastvrijheid ook bij. Ondanks de coronacrisis, wat voor een tijdelijke dip zorgde, zit er een sterke groei in. Toeristisch plust het aan alle kanten. Een van de taken van de horeca is zorg te dragen voor een goede opleiding. Binnen Bovendonk werkten we al vele jaren met stagiaires, maar het is nu een mooi moment om een intensievere samenwerking met meerdere partijen op te starten. We hopen natuurlijk dat ze na hun vervolgopleiding in de Halderbergse horeca werkzaam blijven en dat we er in de toekomst enthousiaste en goede horeca-collega’s aan over houden,” zegt Berendsen tot slot



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief