Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dienstencheque wordt definitief afgeschaft

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Er komt een einde aan de Dienstencheque. Dat heeft de gemeente Halderberge besloten. Inwoners met een Wmo indicatie of registratie mantelzorg konden op deze manier voor vijf euro een uur extra huishoudelijke hulp inkopen. Vanaf 1 januari 2021 komt daar echter een einde aan.

De regeling werd in 2015 voor het eerst ingesteld . Inwoners met een indicatie kregen de mogelijkheid om één uur extra huishoudelijke ondersteuning te kopen. Dit kostte vijf euro per cheque en gaf mensen de mogelijkheid om net even wat extra hulp te krijgen. Bijvoorbeeld voor de voorjaarsschoonmaak of wanneer de mantelzorger even niet (genoeg) kan bijspringen.

Banen

De Dienstencheque was een groot succes met het hoogtepunt in 2017. Toen werden er gemiddeld 35 dienstencheques per persoon per jaar ingezet. Het beleid werd kort daarna wel aangepast in de vorm dat cliënten maximaal 52 dienstencheques per cliënt of mantelzorger konden worden ingekocht. De eerste twee jaar, dus in 2015 en 2016, kreeg de gemeente budget om deze regeling mogelijk te maken. Deze landelijke regeling had als doel om banen in de zorg te behouden en mantelzorgers te ondersteunen.

Afbouwen

De HHT regeling bestaat niet meer en is de laatste jaren afgebouwd, maar Halderberge behield de regeling nog. In 2021 komt er echter ook in Halderberge een einde aan. Onder andere Etten-Leur nam dezelfde beslissing. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief