Afbeelding
Foto: Pixabay

Begroting voor volgend jaar weer in de zwarte cijfers

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De begroting voor 2021 is positief. Ook voor de komende jaren ziet het er financieel gezien goed uit. Wethouder Jan Mollen: “De effecten van de Corona-crisis hebben ook zijn weerslag op onze gemeentelijke financiën. Door diverse ombuigingsvoorstellen zoals een verlaging van de organisatiekosten, het slimmer omgaan met middelen in het sociaal domein blijft de lastenstijging beperkt en kunnen alle ambities uitgevoerd worden!”

Samenvattend sluit 2021 positief met 22.000 euro, het jaar erna is er een overschot van 250.000 euro te verwachten en in 2023 157.000 euro. In 2024 is dat zelfs 626.000 euro positief. “Ondanks de kosten die te maken hebben met het Corona-virus en een aantal tegenvallende uitgaven kunnen we met een paar maatregelen er toch voor zorgen dat alle ambities uit het collegeprogramma doorgaan”, zegt Mollen. “Denk hierbij aan extra investeringen in winkelstraten en de plannen voor de nieuwbouw van het Markland College. Daar zijn we trots op.”

Per saldo stijgt de totale lastendruk voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning met 2,31%. Voor eenpersoonshuishouden met een eigen woning stijgt de lastendruk met 2,61%. Voorhuishoudens met een huurwoning stijgt de lastendruk zowel voor meerpersoonshuishoudens als voor alleenstaanden met 0,59%. De totale lastendruk blijft hierbij onder de vastgestelde maximale percentages. De OZB-tarieven stijgen in 2021 eenmalig met een percentage van 5,8%. Dit levert de gemeente € 300 000 extra op. In 2022 en daarna gaat dit weer terug naar het jaarlijkse inflatiepercentage van 1,5%. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief