Carola Drent en Ilse Mathijssen zijn blij met behoud van Fidei et Arti.
Carola Drent en Ilse Mathijssen zijn blij met behoud van Fidei et Arti. Foto: Johan Wagenmakers

FideÏ et Arti blij dat verhuizing van de baan is

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Nu de plannen voor de nieuwe invulling van de Mariabouw en de kapel van Saint Louis tot het Cultureel en Educatief Centrum Oudenbosch niet doorgaan, betekent dat tevens dat Cultureel Centrum Fidei et Arti, dat al eerder te kennen had gegeven niet mee te verhuizen, definitief in het huidige pand aan de Pastoor Hellemonsstraat blijft. Daar zijn manager Carola Drent, haar assisente Ilse Mathijssen, de overige zes medewerkers én de vele gebruikers maar wat blij mee.

“We konden in het nieuwe cluster niet meer de business en taken doen die we hier wel kunnen,” vertelt de 58- jarige manager Carola Drent, sinds 1998 verbonden aan het theater en zalencomplex. “Het was best wel een goed plan waar alles inzat en we zijn er dan ook enthousiast ingegaan. Bij de eerste tekening was er nog niks aan de hand, maar bij de tweede tekening hadden wij opeens géén zalen meer omdat er méér organisaties in moesten.”

Ruimtegebrek

Zo was er in het nieuwe plan géén theater/filmzaal meer, wat een belangrijke pijler onder het bestaan van Fidei et Arti is. “We hebben nog wel met elkaar gekeken naar de verdere mogelijkheden en kregen de beschikking over de kapelruimte, maar die is niet geschikt voor onze activiteiten. We pasten absoluut niet meer in het plan, hadden géén ruimte genoeg en besloten als stichting niet mee te gaan,” legt ze verder uit. “Dit was al de derde keer dat ik heb meegemaakt dat we weg zouden gaan en het weer niet doorgegaan is. Zeg ken jij die mop van die verhuizing…,” lacht ze.

Supergoed

“Men vergeet weleens hoeveel klanten wij van buiten Halderberge trekken. Dáár draaien we grotendeels op, zodat we de vele verenigingen uit Oudenbosch voor een lage prijs kunnen ontvangen. We draaien supergoed. In de 23 jaar dat ik hier werkzaam ben is de balans altijd al goed geweest en hebben we de gemeente nooit om geld gevraagd.Sterker nog we hebben alleen maar subsidie ingeleverd. Zo hebben we een nieuwe vloer, inrichting en tribunes uit eigen middelen betaald.” Wel is Fidei et Arti vanwege corona vanaf maart zo’n vier á vijf maanden dicht geweest en zijn de inkomsten dit jaar lager. “Pas op 19 augustus zijn we opengegaan. We hadden twijfels over de ventilatie, dus die moest eerst in orde gemaakt worden,” laat assistente Ilse (36) weten.

Opknappen

“Onze medewerkers, wijzelf en heel veel gebruikers zijn blij dat de verhuizing niet doorgaat. Het cultuurcluster was echt niet geschikt en bovendien zouden we ook uit de loop zitten,” merkt Ilse verder op.

Volgens Ilse en Carola dekt de buitenkant van het uit 1933 stammende gebouw aan de Pastoor Hellemonsstraat de binnenkant niet. “We krijgen vaak van externe klanten complimenten hoe het ervan binnen uitziet en dat ze dat, met de buitenkant in gedachten, niet verwacht hadden. Sommigen kunnen ons zelfs niet vinden. Er is door de wethouder al toegezegd dat de gemeente het gebouw nu verder gaat opknappen. Dat ga je niet doen als je wegmoet, dus wij gaan ervan uit dat we in elk geval de komende tien jaar hier nog zitten en we hopen dat het gebouw gebruikt blijft worden waar het voor is”, besluiten ze.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief