Afbeelding

Te laat voor perenbomenactie, wel andere schenking

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge was te laat om zich aan te melden voor de actie van MeerBomen.nu waarbij het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden, op andere plekken terug geplant worden. Dat laat het college weten als reactie op vragen vanuit Progressief Halderberge en Voor de Gemeenschap. Wel heeft de gemeente onlangs een schenking ontvangen van vier Amerikaanse eiken en vijf Vleugelnoten.

Beide partijen wezen het gemeentebestuur op de actie. “Meerbomen.nu geeft bomen en struiken gratis weg en biedt iedereen de mogelijkheid om mee te doen en zijn steentje bij te dragen. Ook in Er moet in Halderberge meer ruimte komen voor bomen en groen”, zeiden ze. “Meer bomen en groen in Halderberge verbetert het milieu, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in een warme periode. Wij staan daar volledig achter, want groen maakt gelukkig.”

Natuurgebieden

MeerBomen.nu wil het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden, op andere plekken terug planten. Men gaf daarom bomen en struiken gratis weg en biedt iedereen de mogelijkheid om mee te doen en zijn steentje bij te dragen. De partijen wilden graag meedoen aan de actie. Ook wezen zij het college op 150.000 perenbomen die een nieuw huis zochten. “Door de coronacrisis zijn deze perenbomen niet verkocht en dreigen verbrand te worden, maar de kwekers willen ze liever een tweede kans geven. Wanneer we ons als gemeente aanmelden, kan een vrachtwagen vol met bomen worden afgeleverd. De kosten hiervoor zijn 700 euro. Deze bomen kunnen we dan als gemeente zelf planten en ook aan onze inwoners en agrariërs gratis weggeven”, zo riep men op.

Te laat

De gemeente laat weten dat Halderberge niet aan zal melden bij MeerBomen.nu. “Op dit moment hebben we niet de beschikking over een geschikte plantlocatie voor het planten van uit natuurgebieden vrijkomende zaailingen en of overtollig plantmateriaal van kwekers. Als wij in de toekomst wel beschikken over een geschikte plantlocatie, zullen wij ons aanmelden”, aldus B&W. Ook de perenboomactie is aan de neus van Halderberge voorbij gegaan. “Wij waren helaas te laat op de hoogte Het was niet meer mogelijk om ons aan te melden. Alle beschikbare vrachtwagens, met ieder 4.000 perenbomen, waren al vergeven. Om in toekomst vroegtijdig op de hoogte te zijn van soort gelijke acties, zullen we het contact met onze boomkwekers intensiveren.”

Sparrenstraat

Het college van B&W maakt meteen van de gelegenheid gebruik maken te laten weten dat Halderberge recent wel een schenking heeft ontvangen van vier Amerikaanse eiken en vijf Vleugelnoten. “Deze bomen van behoorlijke omvang zijn afkomstig van de voormalige boomkwekerij van Van Aken. De vijf Vleugelnoten worden geplant op het grasveld in de Sparrenstraat in Oudenbosch en de vier Amerikaanse eiken in park Bovendonk in Hoeven.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief