Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Rioolvervanging doorgaande route Standdaarbuiten van start

Door: Peter Houtepen Algemeen

OUDENBOSCH - De werkzaamheden aan de doorgaande route naar Standdaarbuiten zijn van start gegaan. Tot eind mei 2021 worden de Beatrixlaan, Mgr Dr. Poelsplein, Hemiksemstraat en de Strijmondlaan gefaseerd opengebroken. Hierbij wordt het riool vervangen en de straten van een nieuwe inrichting voorzien. 

De gemeente Halderberge heeft een inspectie laten uitvoeren op de verschillende wegen die liggen aan de doorgaande route naar Standdaarbuiten. Hieruit bleek dat groot onderhoud aan de fundering van de wegnoodzakelijk was. Ook heeft Royal Haskoning DHV een inspectie en berekening uitgevoerd op het huidige rioleringsstelsel. Het resultaat hiervan was dat het huidige rioleringsstelsel over onvoldoende capaciteit beschikt om op lange termijn aan de verwachte klimaatverandering, met bijbehorende hevige regenbuien, te kunnen voldoen. 

Ontlast

Vanwege de slechte staat van de wegfundering worden de wegen aan de doorgaande route naar Standdaarbuiten gefaseerd opengebroken. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om gelijktijdig het riool te vergroten en de hemelwaterafvoer hiervan af te koppelen. Dit wil zeggen dat er een extra riolering wordt aangelegd voor regenwater. Deze aanpassingen in het rioleringsstelsel zorgen ervoor dat het riool en het rioolwaterzuiveringsinstallatie aanzienlijk worden ontlast. Afsluitend worden de straten van een nieuw wegdek voorzien en ingericht volgens de richtlijnen van een 30km-zone.

Toekomstbestendig

Maandag kwamen wethouder Jan Mollen en projectleider civiele techniek Leo Kaan polshoogte nemen bij de werkzaamheden. Mollen: “De werkzaamheden aan de doorgaande route Standdaarbuiten dragen bij aan een toekomstbestendig Halderberge. Niet alleen worden de straten en het rioleringsstelsel voorbereid op hevige regenbuien in de toekomst. Ook wordt in samenwerking met Woonkwartier de Beatrixstraat vergroend. De huurwoningen worden hier voorzien van een geveltuin.” Daar blijft het niet bij, aldus de wethouder. “Veiligheid voor alle verkeersgebruikers, dat is voor mij het belangrijkst. De omwonenden wilden graag dat de weg werd ingericht als een 30km-zone. Er is onderzocht of dit kon. Ik ben blij dat we aan de vraag tegemoet kunnen komen. De inrichting van de Beatrixlaan en Hemiksemstraat tot aan de komgrens Oudenbosch wordt overal hetzelfde; er gelden straks dezelfde verkeersregels. Deze eenduidigheid draagt bij aan de verkeersveiligheid.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief