Afbeelding

College wil langere uitloop voor onder andere schuur- en tentfeesten

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Het college heeft het evenementenbeleid onder de loep genomen met de insteek de regels omtrent evenementen duidelijker, logischer en eenduidiger te maken. “Met deze nieuwe spelregels weten buurtbewoners, bezoekers en organisatoren beter waar ze aan toe zijn”, aldus wethouder Thomas Melisse. Het is nu aan de raad om de voorstellen al dan niet goed te keuren.

Het evenementenbeleid stamt uit 1999. “Hoog tijd om dat te actualiseren dus”, vat wethouder Thomas Melisse samen. “Daar zijn we gelukkig voor de coronaperiode al mee gestart. Vlak voor de eerste golf hebben we een bijeenkomst gehouden voor waar zo’n zestig organisatoren en organisaties bij aanwezig waren. We hebben daar met elkaar gesproken en natuurlijk de wensen opgehaald. Ook hebben we het Digipanel ingezet waardoor ook 800 inwoners hun mening hebben kunnen geven over evenementen en de regels die daarbij horen. Met al die input, de opbrengst was hoog, zijn wij als college aan de slag gegaan”, vertelt Melisse.

Duidelijkheid

Een van de onderdelen die het college van B&W wil veranderen, is de indieningstermijn voor de vergunningaanvraag. “Die willen we versoepelen”, zegt de wethouder. “Lichtere evenementen kunnen deze voortaan tot 8 weken voor het event aanvragen. Dat gaat prima, maar de grotere evenementen vinden het in de regel niet prettig dat de vergunning soms pas daags voor het evenement op de mat valt. Niet alleen met het oog op de kaartverkoop, ook om sommige aanvullende zaken tijdig te kunnen regelen. Als er in je vergunning staat dat je op een x-aantal bezoekers een beveiliger nodig hebt, is het wel fijn dat je daar even de tijd voor hebt. Bovendien weten de grotere evenementen al lang vantevoren wat en wanneer. Dan kunnen we beter iets eerder duidelijkheid en richtlijnen geven.”

Geluid

Het college stelt verder voor dat lichtere evenementen zoals Koningsdag-activiteiten en een braderie voortaan een meerjarige vergunning kunnen krijgen. “Dan gaat het om maximaal drie jaar. En dan hebben we het bij bijvoorbeeld de braderie over de markt an sich, niet over een eventuele feesttent met optredens”, verduidelijkt Melisse. Het college wil ook duidelijke richtlijnen over de geluidsnormen. “Per evenement of soort evenement willen we regels opnemen wat betreft geluid. Dus het maximaal aantal decibellen. Dan weet iedereen wat er qua maximaal geluid verwacht kan worden en vanaf welk moment er gehandhaafd wordt.”

Frequentie

B&W heeft verder per locatie vastgesteld hoeveel evenementen er per jaar gehouden mogen worden. “Dat stond nergens vast waardoor we theoretisch niet konden voorkomen dat buurtbewoners van bijvoorbeeld de Markt in Oud-Gastel of het Jezuïtenplein in Oudenbosch ieder weekend een band voor hun deur hebben. Daar hebben we nu ook verandering in aangebracht. Zo weet de buurt precies hoe vaak er maximaal iets te doen is.” Tenslotte wil men de eindtijden flexibeler maken. “Muziek mag op bijvoorbeeld een schuurfeest tot 1.00 uur, maar dan moet ook de tap dicht en de bezoekers naar buiten. Wat ons betreft mag er tot 01.30 uur geschonken worden zodat bezoekers geleidelijk naar huis gaan. Dat scheelt overlast voor buurtbewoners, is overzichtelijker voor de organisatie en rustiger voor de bezoekers.” De raad beslist 12 november over de voorstellen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief