Arie Onnink zoekt graag de grens op in zijn schilderwerken.
Arie Onnink zoekt graag de grens op in zijn schilderwerken. Foto: ELS ROMMERS

Hoevense kunstenaar Arie Onnink ontvangt Gouden K

Door: Vera de Geus Algemeen

HOEVEN - Arie Onnink uit Hoeven is winnaar geworden van de Gouden K. Daarvan worden er jaarlijks maximaal tien uitgereikt. Het betreft een eervolle onderscheiding voor personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst. De Hoevenaar maakt naar eigen zeggen serious artwork ‘omdat er al genoeg gelachen wordt’.

Dit jaar hebben wederom meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. De gemeente Halderberge bracht Arie Onnink uit Hoeven onder de aandacht en Stichting Kunstweek besloot hem de eervolle onderscheiding toe te kennen. De Gouden K is in immateriële zin een eervolle onderscheiding die wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst. Doel van de toekenning van Gouden K’s is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K’s hebben geleverd.

Emoties

Ook in de regio kreeg Onnink al eerder erkenning. Zo won hij in 2018 de Cultuurprijs Halderberge. In een interview dat hij destijds aan de Halderbergse Bode gaf, vertelde hij lachend: “Mijn doeken brengen nogal wisselende reacties teweeg. “Die variëren van ‘prachtig’ tot ‘vreselijk’. En ‘vreselijk’ spreek je uit met zeven langgerekte é’s.” Hoewel hij daar niet bewust op aanstuurt, wordt veel van zijn werk als triest, confronterend en soms zelfs choquerend ervaren. “Maar steeds is er weer die knipoog in verwerkt die zegt het allemaal niet al te serieus te nemen”, nuanceert Arie. “Op kunstgebied zoek ik de grens op van de donkere kant van onze emoties. Op de rafelrandjes van het leven, gebeuren de meest interessante dingen. Daar schuur ik graag tegenaan, mét een gezonde dosis ironie.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief