Afbeelding
Foto:

Fitroute en mini-bosje aangelegd in Oud Gastel

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD GASTEL - Oud Gastel is een Fitroute én een mini-bosje rijker. De afgelopen weken is gewerkt aan een Fitroutetussen Blankershof en Futura. De route moet ervoor zorgen dat zowel jongeren als ouderen worden uitgedaagd om te bewegen in de buitenlucht. Ook is er een mini-bosje, ter grootte van een tennisbaan, aangelegd op het grasveld aan de Dragon. Het mini-bosje ziet er niet alleen leuk uit, het biedt veel voordelen

Aanleiding voor de aanleg van de Fitroute was een motie van de gemeenteraad om de buitenruimte tussen Blankershof en Futura in te richten binnen de bestemming ‘rust en spel’ voor zowel kinderen als ouderen. Geniet van de buitenlucht en kom in beweging. De gemeente Halderberge en Centrum voor Wonen en Zorg Blankershof Groenhuysen hebben de Fitroute samen gerealiseerd. Bewegingsagogen van Stichting Groenhuysen hebben de route ontwikkeld. Deze start van Blankershof en is in drie verschillende afstanden te lopen. 

Buitenlucht

Wethouder Hans Wierikx: “Met de Fitroutehebben we een mooie invulling gegeven aan de grasweide tussen Blankershof en Futura. De route zorgtervoor dat zowel jongeren als ouderen kunnen genieten van de buitenlucht en uitgedaagd worden om inbeweging te komen. Dit is belangrijk, want bewegen is goed voor lichaam en geest. Als gemeente zijn wijdan ook heel blij dat we hier een bijdrage aan kunnen leveren.”

Verbinding 

Het ontwerp van de grasweide is tot stand gekomen door samenwerking met Stichting Groen Ontmoet, Samenstichting Oud Gastel, basisschool TaLente, basisschool De Linde en Stichting Groenhuysen. Ook de leerlingen van de basisscholen en de bewoners van Blankershof hebben meegedacht hierover. Deze week plant de gemeente Halderberge, namens de bewoners van Blankershof bloembollen in de grasweide. Basisschool TaLente heeft via Stichting Groen Ontmoet een pakket met bloembollen ter beschikking gesteld voor ‘Nederland Zoemt’. Ook deze worden op de grasweide geplant. Zo wordt een mooie verbinding gelegd tussen de bewoners en de leerlingen. 

Code

De Fitroute kan worden gevolgd met een QR-code die is aangebracht aan het begin van de route(vooringang van Blankershof). Wanneer de corona-maatregelen zijn versoepeld, zijn boekjes, waarin de route wordt uitgelegd, ook verkrijgbaar bij Blankershof, ’t Veerhuis en Surplus.

Bosje
Op het grasveld aan de Dragon is deze week een mini-bosje aangelegd ter grootte van een tennisbaan. Het mini-bosje is aangeplant met meer dan 25 jonge, inheemse bomen en struiken. Wethouder Jan Mollen: “Het mini-bosje ziet er niet alleen heel leuk uit. Ook heeft het een belangrijke functie. Het mini-bosje draagt bij aan de biodiversiteit, brengt natuur dichtbij huis, heeft een educatieve waarde en is goed voor de waterbergingscapaciteit en luchtkwaliteit. Het is een prachtig initiatief dat we in samenwerking met leerlingen van basisscholen TaLente en De Linde hebben gerealiseerd.’’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief