Foto: Johan Wagenmakers

Het leven van Walter Tak draait op 45-toeren

HOEVEN - Van Abba tot de Zangeres zonder Naam. Van country tot rock & roll, van Nederlandstalig tot pop en van instrumentaal tot top 40-muziek. Walter Tak (75) uit Hoeven is al vele jaren een verwoed verzamelaar van singles van met name uit de jaren 50 en 60. Na een ernstig ongeluk brengt deze verzamelwoede hem heel veel voldoening. 


Walter neemt me bij binnenkomst direct mee naar zijn ‘mancave’. Naast kasten vol zwarte schijfjes sieren een originele Wurlitzer jukebox, platenspelers, diverse boeken en veel nostalgische muzikale snuisterijen de ruimte. De radio staat steevast op Radio Rucphen. Hier houdt Walter zich met zijn levenswerk bezig: het verzamelen van vinyl en met name 45-toeren plaatjes. Stuk voor stuk met zorg behandeld, in een plastic hoes gestoken en veilig in eigen gemaakte kasten opgeborgen.

Piratenzender

Walter kreeg op 42-jarige leeftijd een ernstig ongeluk met zijn vrachtwagen. “Mijn ene been was eraf en het andere verbrijzeld,” vertelt hij. Na maar liefst vijf jaar revalideren was het duidelijk dat hij afgekeurd ging worden. “Ik zat thuis, heb jaren in een rolstoel gezeten en kon geen kant op. Ik wilde wel weer gaan werken, maar dat ging echt niet meer. Ik kwam er al snel achter dat je dan een hobby moet hebben.” Van de vader van zijn vaste taxichauffeur kreeg hij wat plaatjes toegestopt. “Die had in Roosendaal piratenzender Polaris. Later kon ik 3000 plaatjes kopen van een gestopte piratenzender uit Dinteloord. Zo is het begonnen en ging het van kwaad tot erger,” lacht hij. “Zelf hadden we al zo’n 300 singletjes die ik in onze verkeringstijd samen met mijn vrouw Carla had gekocht.”

Volgnummers

“Dan zoek je naar een goed opbergsysteem. In die tijd kwamen net de computers op. Dan had ik weer een hele lijst liedjes ingetikt, vergat ik een back-up te maken en kon weer opnieuw beginnen. Als ik alleen al aan die floppies denk,” gruwt hij bij de gedachte daaraan. Nu heeft hij een moderne pc waar hij in een excel-bestand zijn verzameling keurig rangschikt: liedje, artiest, jaartal, genre, label en volgnummer. “Die volgnummers zijn belangrijk want ik berg de singles niet op alfabet, maar op nummer op.” Zo zien we dat ‘Leven met jou’ van Ronnie Tober nummer 1 en zijn laatste aanwinst ‘Elke morgen’ van Theo nummer 14460 heeft. “Dat is wat ik ‘mijn verzameling’ noem. In de schuur heb ik nog zo’n 30.000 dubbele singles staan. Daarnaast heb ik ook nog zo’n 1800 elpees van originele artiesten als Elvis Presley en Cliff Richard.”

Compleet

Zijn lievelingsliedje is ‘The pain of loving you’ van Porter Wagoner & Dolly Parton. Hoewel hij alle genres verzamelt gaat zijn eigen voorkeur uit naar country. “Ik luister ze allemaal af, hoewel ik aan sommige nummers geen klap aan vind,” zegt hij eerlijk. “Daar gaat het een verzamelaar niet om. Je wilt juist je verzameling zo compleet mogelijk hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld alle 213 singles en alle elpees - op eentje na - van de Zangeres zonder Naam.” Op zoek naar uitbreiding van zijn collectie heeft hij jarenlang rommelmarkten, beurzen en kringloopwinkels afgestruind. “Op de terugweg van een ziekenhuisbezoek aan Antwerpen, reden we dan langs een kringloper in Kalmthout, waar ik dan voor 50 cent per stuk nummers van Elvis Presley of Buddy Holly tegenkwam.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief