Mondkapjes voor Halderbergse minima
Foto:

Mondkapjes voor Halderbergse minima

HALDERBERGE - Eén van de maatregelen van het kabinet in de bestrijding van het coronavirus is de per 1 december geldende verplichting voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Om minima tegemoet te komen heeft het Werkplein inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen een uitwasbaar mondkapje opgestuurd. “Het ging om twee mondkapjes per gezinslid van deze huishoudens”, zo laat de gemeente weten. 


Tot nu toe was het dragen van een mondmasker alleen een advies. Wie het mondkapje in december niet opzet, riskeert een boete van 95 euro. Voor inwoners met een laag inkomen betekent het kopen van mondkapjes een extra belasting op een vaak toch al krap budget. Daarom heeft het Werkplein in opdracht van onder andere de gemeente Halderberge besloten om aan deze inwoners twee wasbare mondkapjes per persoon te verstrekken. Het Werkplein heeft de inwoners van de gemeente Halderberge met een laag inkomen in beeld. Het Werkplein stuurde haar Halderbergse klanten de mondkapjes per post toe.

Binnenruimten

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten (winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen). Wie een vaste zitplaats heeft, mag het masker afzetten. Wie vervolgens weer opstaat, zet het kapje weer op. Gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zijn vrijgesteld van de plicht. Het gaat onder meer om kerken, moskeeën en synagogen. In het onderwijs - met uitzondering van de basisschool - moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondmasker dragen als zij door het gebouw lopen. Het kapje mag af in de les. De docent hoeft het masker niet voor de groep te dragen. Ook in contactberoepen moeten mensen een mondkapje dragen. Dit geldt voor zowel de klant als de professional, zoals de kapper en de rij-instructeur. Het mondmasker was al verplicht in de trein en in de bus, maar voortaan ook op het station en de bushalte. Het masker dient de neus en mond volledig te bedekken. Een spatscherm bedekt de neus en mond niet en mag daarom niet als alternatief worden gebruikt. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>