Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Gerrit Farla gaat back to basic naar Santiago

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH -  Gerrit Farla (58) vertrekt volgend jaar mei met een groepje enthousiaste mensen voor een uitdagende fietstocht naar Santiago de Compostela. “Omdat er in het leven meer is dan alleen werken en materiële zaken najagen.”

De geboren en getogen Oudenbosschenaar is onlangs gestopt als zelfstandig lead-engineer. “Bedrijven konden mij inhuren als leidinggevende. Mijn laatste opdracht was bij IRT Rotterdam. Werken is leuk, maar het schuurde teveel met privé. Na 42 jaar vond ik dat stoppen wel kon. De kracht van mijn werk was tevens mijn valkuil. Ik ben nogal een pietje-precies en liep mezelf weleens voorbij,” vertelt hij. Gerrit is al 40 jaar getrouwd met Joke. Samen hebben ze een zoon en twee kleinkinderen.

Back to basic

Nu Gerrit thuis zit en volgens eigen zeggen de vrijheid heeft om te gaan en staan waar hij wil, kan hij zijn idee van een pelgrimstocht per fiets gaan verwezenlijken. “Al wat langer liep ik hiermee rond, even ‘back to basic’ met tent en rugzak. Je hoort vaak verhalen van mensen dat ze tot bezinning komen. Alles maalt maar door. Bovendien organiseer ik graag iets, maar liefst wel met meerdere mensen.” Na een eerdere oproep hebben zich intussen zes deelnemers aangemeld. “In de eerste week van december hebben we - coronaproof - onze eerste gezamenlijke bijeenkomst, waarbij de input van deze mensen belangrijk is. ‘De kracht van de groep en de vrijheid van het individu’ is daarbij mijn streven. Zo laten we ieder zijn eigen keuze om dagelijks in groepjes of alleen naar het eindpunt te fietsen. Gezamenlijk eten, met elkaar in gesprek raken en elkaar steunen vind ik belangrijk.” Bij Joke begint het inmiddels ook te kriebelen: “Ik wil wel mee als ‘uithuilschouder’, niet om actief te zijn.”

Conditie

“Van oorsprong ben ik eigenlijk voetballer. Omdat dat door blessures niet meer ging ben ik eerst gaan badmintonnen, later gaan hardlopen en sinds een jaartje of acht fiets ik. Eerst op de mountainbike, maar nu fiets ik wekelijks zo’n vier keer door weer en wind een rondje van 60 tot 80 kilometer,” gaat hij verder. “Ik wil de deelnemers wel meegeven dat een goeie conditie essentieel is om de tocht succesvol te volbrengen.” De start is gepland op woensdag 19 mei 2021 bij de Basiliek. Het eindpunt ligt bij Santiago de Compostela. De groep hoopt na 40 dagen en 2300 fietskilometers weer terug te zijn. Speciaal voor deze tocht is Gerrit lid geworden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. “De routes die Clemens Sweerman beschrijft worden het uitgangspunt van onze tocht.” Om de groep niet te groot te laten worden is er plaats voor maximaal negen personen. “Anders kom je wat verder van elkaar te staan en kun je geen goede verbinding met elkaar zoeken. Ik hoop dat deze tocht nieuwe vriendschappen oplevert, ben benieuwd wat het mij persoonlijk brengt en wat het met de overige pelgrims doet. Ik doe het niet uit religieuze overwegingen, maar om los te komen van alles wat in mijn hoofd zit,” zegt hij tot slot.

Als je het leuk vindt om ook bij Gerrit Farla en zijn groep aan te sluiten stuur dan een mailtje naar: gerrit@farla.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief