Afbeelding
Foto: GoogleMaps

Drugsresten op bodem van vijver Romelaan Oudenbosch

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Er lagen resten van een drugsdumping op de bodem van een vijver aan de Romelaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente naar de vervuilde vijvers. Omwonenden maken zich al langer zorgen. 

Deze zomer ontstond onrust onder de omwonenden van de wijk Velletri. De vijvers waren duidelijk vervuild en na de vondst van een dode, oranje uitgeslagen eend eiste de buurt dat de gemeente tot de bodem, letterlijk, uitzoeken wat er nu eigenlijk aan de hand is in de vijvers.

Geen gevaar

Eind september besloot Halderberge dan ook een waterbodemonderzoek te starten in de vijvers. “Het onderzoek is inmiddels door een adviesbureau uitgevoerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er verschillende stoffen zijn aangetroffen. De aanwezigheid van deze stoffen wordt onder andere veroorzaakt doordat deze bij een regenbui van de weg afspoelen en vervolgens in de vijver terecht komen. De stoffen vormen geen gevaar voor de volksgezondheid’, zo zegt de gemeente.

Drugs

De sliblaag van beide vijvers is ook onderzocht op de aanwezigheid van drugs. “In de sliblaag van de vijver tussen de Romelaan en de Velletriweg zijn sporen van een drugsdumping aangetroffen. Wij hebben de politie hiervan in kennis gesteld”, aldus Halderberge die een plan van aanpak maakt om groot onderhoud aan de vijvers uit te voeren. “Hier gaan we in 2021 mee van start.”

Dumpplaats

Vanuit de wijk wordt opgelucht gereageerd dat er een onderzoek is gedaan. “Hoewel wij het betreuren dat de vijvers gebruikt zijn als dumpplaats, is het goed dat er nu duidelijkheid is over de staat van de vijvers”, zo reageert de host van de Facebookpagina Wijk Velletri. “Het doel is nu met een goed plan verdere uitvoering te geven (hierbij rekening houdend met de aanwezige flora en fauna), zodat we weer snel mooie en gezonde vijvers in de wijk hebben. Uiteraard zal het opstellen en uitvoeren van dit plan de nodige en begrijpelijke tijd in beslag nemen daar sommige stappen seizoensgebonden zijn.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief