Het Zouavenmuseum komt gastheren en gastvrouwen tekort
<p>Rijksmonument Zouavenmuseum</p>

Rijksmonument Zouavenmuseum

(Foto: G.v.d.Heijde)

Het Zouavenmuseum komt gastheren en gastvrouwen tekort

OUDENBOSCH - Nog nooit was het cultureel erfgoed van Halderberge zo in de belangstelling als afgelopen najaar. Uitgebreide gemeenteraadsvergaderingen, een landelijk televisieprogramma (Roderick zoekt licht), een enquête uitgezet onder de bevolking van de gemeente Halderberge met als doel wat te doen, met de vele historische gebouwen, en als klap op de vuurpijl, een snelle, zeer betrokken actie van meer dan 1300 inwoners die pleiten voor het behoud van de historische , religieuze gebouwen in Oudenbosch.


Een van deze pareltjes van het cultureel, religieus erfgoed is het Zouavenmuseum.

Juist in dit najaar is het 150 jaar geleden dat de paus de slag om Rome verloor, nadat het pauselijk leger, de Zouaven, werd verslagen. Een derde van al deze katholieke jongens kwam uit Nederland. In het voormalig gemeentehuis van Oudenbosch aan de Markt bevindt zich de unieke collectie die hieraan herinnert.

Door deze extra aandacht en groeiende belangstelling voor het binnenlandse toerisme is de vraag sterk toegenomen om de verschillende aspecten van het cultureel erfgoed te bezoeken.

Door een gebrek aan vrijwilligers kan het Zouavenmuseum de deuren maar beperkt open zetten. Juist nu er nieuwe ontwikkelingen zijn met samenwerkende partners van de verschillende onderdelen van het religieus erfgoed, zoals het natuurhistorisch en Volkenkundig Museum, maar zeker ook de intensieve samenwerking met de ‘Gidsen van Saint Louis’n , is het nodig dat het museum op meerdere dagdelen zijn deuren open kan zetten. Het Zouavenmuseum en de Gidsen van Saint Louis gaan vanaf nu hand in hand om de opmerkelijke en unieke geschiedenis van Oudenbosch te presenteren.

Wij roepen daarom ook op of dat er belangstelling is om een dagdeel als gastheer/vrouw bezoekers in ons museum te ontvangen. Het museum zoekt mensen die graag een gastrol willen uitvoeren, zoals het ontvangen van bezoekers, verkoop van toegangskaartjes. Kennis over het museum en zijn geschiedenis is niet noodzakelijk. Indien u de materie van het museum interessant vindt dan kunnen wij u ook verder wegwijs maken in deze geschiedenis zodat, indien u dat wilt, het verhaal van de Zouaven aan de bezoekers kan vertellen. Heeft u belangstelling gekregen, ook al bent u beperkt in uw tijd, neemt u dan contact op met onderstaand mailadres, en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen en u verder inlichten over de mogelijkheden. afjtromp57@gmail.com

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/halderberge&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;