Afbeelding
Foto:

Second best plan voor historisch hart Oudenbosch

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - De Kapel van Sint Anna in Oudenbosch blijft voor een groot deel behouden. Met deze blijde boodschap kwamen de gemeente Halderberge en actiegroep Hart van Oudenbosch. Deze laatste groep vond het eeuwig zonde dat historische gebouwen gesloopt zouden worden nu het oorspronkelijke plan voor het cultuurcluster niet haalbaar blijkt. De bestuursleden kwamen in actie, dachten fanatiek mee, zorgden voor draagvlak en zijn dan ook opgelucht. Men spreekt van een second best-plan.

Er lag een schitterend plan op tafel voor het historisch hart van Oudenbosch. Hierin werden de historische gebouwen grotendeels behouden en kwam het cultuurcluster tot leven. In oktober 2020 bleek echter dat het hiervoor volledig verbouwen van de Mariabouw voor deze maatschappelijke functies geen haalbare kaart zou zijn. De vrees was echter groot dat door de wijzigingen van de plannen ervoor zou zorgen dat een groot deel van de bebouwing op het complex Sint Anna zou worden gesloopt. 

Onder andere actiegroep Hart van Oudenbosch wilde daar een stokje voor steken. De afgelopen weken werd veelvuldig overlegd waardoor de actiegroep en het college van burgemeester en wethouders tweede week januari aan de gemeenteraad een plan voorlegt waarin de kapel van Sint Anna toch gespaard kan blijven. Daarbij wil men een vaste verbinding maken tussen de kapel van Sint Louis en de Mariabouw. De kapel kan verbouwd worden om daar de KBO, bibliotheek, toeristisch informatiepunt en eventueel de Heemkundekring te huisvesten. Het college wil aansluiting blijven zoeken bij plannen van Woonkwartier om in de Mariabouw centrale voorzieningen onder te brengen. De foyer voor de Kapel van Saint Louis was in de kelder voorzien, maar de gemeente wil eerst kijken of dit noodzakelijk is. Door samen te werken met Woonkwartier, kan het horecagedeelte/foyer gedeeld worden.

Nieuwe energie

Alle partijen zijn duidelijk tevreden over het plan dat nu op tafel ligt en verder uitgewerkt kan worden na groen licht van de raad. Wethouder Jan Mollen: “Het is niet alleen belangrijk dat de gebouwen behouden blijven en worden gerestaureerd, het is vooral belangrijk dat de gebouwen gaan zorgen voor vergroting van het welzijn van de gemeente. Om dat te bereiken moeten we vooral samenwerken. Financieel en maatschappelijk investeren moeten hand in hand gaan. Ik wil Hart van Oudenbosch van harte bedanken. Ook dankzij hun inzet kunnen wij nu aan de gemeenteraad voorstellen voorleggen waardoor er nieuwe energie komt in de prachtige nieuwe invulling voor deze historische gebouwen.”

Vertrouwen

Jan Hein van Spaandonk en Christ Hellemons van Hart van Oudenbosch: “Wij zijn erg blij dat onze inspanningen hebben geleid tot een andere invulling. Ook hebben wij veel waardering voor de wijze waarop wij vanuit de gemeente zijn ondersteund en in staat zijn gesteld om te komen tot een goed gedegen en gedragen voorstel. Ons primaire doel om de gebouwen niet te slopen lijkt te worden gehaald. Hart van Oudenbosch laat het proces nog niet los maar blijft ook het komende jaar intensief betrokken bij de realisatie van de plannen. Wij zijn erg blij dat het voltallige college ons advies grotendeels heeft omarmd en hebben er veel vertrouwen in dat de gemeenteraad het voorliggende raadsvoorstel zal aannemen.” Op 11 januari wordt het plan in de commissievergadering behandeld, 14 januari neemt de raad naar verwachting een besluit. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief