Afbeelding
Foto:

Ook voor de gemeente Halderberge was het een veelbewogen jaar

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Voor nieuwbakken burgemeester Bernd Roks en wethouders Jan Mollen, Hans Wierikx en Thomas Melisse was afgelopen jaar een jaar met meerdere gezichten. De installatie van Bernd Roks tot nieuwe burgemeester, na een interimperiode van negen maanden van Heleen van Rijnbach-de Groot, was politiek gezien het hoogtepunt. De komst van corona en alle daaruit voortvloeiende maatregelen drukte echter ook voor het college een grote stempel op het jaar. Daardoor is het ook een jaar geworden van omschakeling in anders denken en doen, wat weer wel veel creativiteit naar boven bracht. In het kort kijkt het college terug op een veelbewogen jaar. 

Op 17 september werd de heer Bernd Roks uit Etten-Leur tot nieuwe burgemeester van de gemeente Halderberge benoemd. “Normaal gezien vindt de installatie in de raadszaal plaats, maar vanwege de coronamaatregelen was er uitgeweken naar de schitterende locatie van Bovendonk, waar ik met groot enthousiasme ontvangen ben. Helaas kon ik vanwege de beperkingen niet iedereen daarbij uitnodigen die ik gewenst had, maar gelukkig was een samenvatting van de installatie ook digitaal te bekijken,” vertelt hij terugdenkend aan dat moment. Door het coronavirus is het voor hem moeilijker om zich in te werken en om met iedereen persoonlijk kennis te maken. “Om een gesprek aan te gaan word je wel super inventief,” lacht hij. “Je zoekt allerlei creatieve mogelijkheden en kijkt wat daarbij allemaal kan. Het was wel lastig om de kernen in te gaan. Op een informele wijze ben ik alleen nog maar in Stampersgat en Oud Gastel geweest.” De digitale aankomst en ontvangst van Sint-Nicolaas, heeft hij als zeer bijzonder en uiterst plezierig ervaren.

Vanzelfsprekendheid

De sociale contacten en bijeenkomsten zijn zaken die wethouder Hans Wierikx vorig jaar als grootste gemis heeft ervaren. “Het was een constante zoektocht naar alternatieven. Wat kan wel en niet? Veel leuke dingen waren weg. Daar kwamen wel andere zaken voor terug, maar de vanzelfsprekendheid was weg. Als college zijn we veel minder naar buiten geweest, diverse bewonersavonden konden niet doorgaan, waardoor we bepaalde zaken niet vlot hebben kunnen trekken en anderzijds definitieve plannen niet hebben kunnen laten zien. Dat ging allemaal digitaal.” 

Betrokkenheid

“Vooral in het openbare gebied liep een aantal projecten wel gewoon door, zoals het onderhoud aan de Goudbloemsedijk in Hoeven, de werkzaamheden aan de doorgaande route tussen Oudenbosch en Standdaarbuiten en de aankoop van de gronden aan de Bovendonksestraat in Hoeven. De voorbereiding van het project stamriool en herinrichting van de Markt en omgeving in Oud Gastel heeft wel enige vertraging opgelopen, maar de uitvoering staat voor dit jaar gepland. Daartegenover staat dat het cultuurcluster in de oorspronkelijk vorm niet langer financieel verantwoord was. Daarna was ik wel trots op het enthousiasme dat vanuit de gemeenteraad en de samenleving loskwam. Men dacht heel nadrukkelijk mee om oplossingen voor het hergebruik van het religieus erfgoed te bedenken. Die betrokkenheid is juist belangrijk,” zegt wethouder Jan Mollen. “Én het brengt de politiek dichter bij de mensen,” vult wethouder Thomas Melisse aan.

Ondernemers

De verschrikkelijke positie waar een groot aantal ondernemers door corona in verzeild is geraakt gaat wethouder Thomas Melisse nauw aan het hart. “De ondernemers zorgen er mede voor dat onze gemeente bruist en na de coronacrisis hebben we ze weer hard nodig. Wij maken de regels echter niet en konden nu alleen maar ondersteunend zijn en onze betrokkenheid laten zien, zoals we bijvoorbeeld met de kortingsbonnenactie, het promoten van de afhaalmenu’s en het stimuleren van terrasvergunningen hebben gedaan. Sommige mkb’ers hebben het echter drukker gehad, onder meer doordat er minder afvloeiing naar de steden ging en mensen meer bewustzijn hadden om lokaal te kopen.”

Gespreid bedje

Dat de festiviteiten rondom de 75-jarige bevrijding van ons land tevens niet door konden gaan, was volgens het college een trieste zaak. “We konden hierdoor zelfs onze eigen vrijheid niet vieren.” De wethouders stippen het interimschap van Heleen van Rijnbach-de Groot als burgemeester ook nog even aan. “Zij heeft in deze periode voor continuïteit en stabiliteit gezorgd. Dat heeft ze op fenomenale wijze gedaan, zodanig dat de heer Roks in een gespreid bedje terecht is gekomen,” benadrukken ze.

Snelkookpan

“Hoewel ik nog niet zo lang hier zit, merk ik nu al dat Halderberge een ‘snelkookpan’ van plannen en ideeën heeft. Ook zie ik heel veel dwarsverbanden tussen de wethouders. Er wordt goed samengewerkt tussen de partijen en daar ben ik best trots op,” merkt burgemeester Bernd Roks tot slot op.

Vond je dit een mooi artikel, en wil je meer van dit soort verhalen lezen over de inwoners, organisaties en ondernemers uit Halderberge? Koop dan het unieke Jaarboek Halderberge 2020! Je bestelt het jaarboek voor 19.95 euro via www.bodeshop.nl. En voor slechts tien euro extra steun je ook nog jouw lokale nieuwsvoorziening door Vriend van de Bode te worden! Je ontvangt dan ieder jaar het unieke jaarboek over Halderberge, en geniet het hele jaar door van mooie lezersacties. Ga voor meer informatie naar www.vriendvandebode.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief