De fanatieke ZAP'pers van Halderberge
Foto:

De fanatieke ZAP'pers van Halderberge

HALDERBERGE - ‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen om samen de gemeente schoner en prettiger om er te wonen. Halderberge heeft ook een flink aantal ZAP’pers, Gerard Vonk (69 jaar) uit Hoeven is er een van.


Gerard Vonk woont aan de Bovenstraat in Hoeven. Sinds enkele jaren is hij ZAP’per. “Het idee om ZAP’per te worden is voortgekomen uit het voorstel van Dirk Moes, de veel te vroeg overleden voorzitter van onze wijkvereniging De Leutuilen. Dirk kwam destijds met het plan voor een gezamenlijke aanpak van het zwerfafval in onze wijk en dat werd door veel leden uit de wijk positief ontvangen. Het sprak mij ook aan, omdat het zwerfafval vooral in onze wijk die in het buitengebied ligt, enorm zichtbaar was geworden.”

Wandelaars

Sinds 2017 ruimen Gerard en nog heel wat andere ZAP’pers twee keer per jaar als groep het zwerfafval in hun wijk op. “De ene keer zijn het zeventien zakken, de andere keer dertig. Hoe dan ook is het iedere keer behoorlijk wat. Naast die twee keer in het jaar pak ik af en toe ook zelf even een schoonmaakroute op. Op mijn wandelroutes samen met mijn vrouw controleer ik en passant of er nog veel zwerfafval bij is gekomen. Soms een reden om die route met knijper en vuilniszak over te doen”, zo zegt Gerard.

Politie

“Het zwerfafval dat we vinden bestaat voornamelijk uit blikjes, flesjes en verpakkingspapier van voedsel. Maar er zit ook wel eens een bril of ID kaart tussen. Tijdens een van onze jaarlijkse schoonmaakacties trof ik met mijn maatje in het buitengebied van onze wijk zo’n twaalf jerrycans met chemische drugsafval aan. We hebben de politie ingeschakeld en zij hebben dit spul later afgevoerd”, zo blikt Gerard terug.

Steun

De Hoevenaar hoopt dat het aantal ZAPpers in Halderberge in het algemeen en in de wijk De Leutuilen in het bijzonder zal toenemen. “Ik zie tot mijn grote vreugde dat er buiten onze wijk ook diverse mensen actief zijn met het verzamelen van zwerfafval. Zo met elkaar krijgen we die berg afval wel klein. Nu nog het gedrag van de overtreders proberen te keren. Ik ben voorstander van het plaatsen van borden met bv. Houd Halderberge Schoon. Vooral in het buitengebied zoals onze wijk zou dat nuttig zijn. Verder ben ik blij met het initiatief en ondersteunende coördinerende werk vanuit de gemeente. Alle lof daarvoor. We krijgen de beschikking over grijpers, hesjes, handschoenen , vuilniszakken en de gemeente voert onze grote vuilopbrengsten af. Recent heb ik nog van de gemeente een extra lange grijper in bruikleen gekregen voor de dieper gelegen greppels.”

Wethouder Hans Wierikx: “Zwerfafval staat bij veel Nederlanders in de top drie van de grootste ergernissen. Onze ZAP’pers zetten zich vrijwillig in om, samen met de gemeente, de openbare ruimte schoon te houden. We zetten hen regelmatig in het zonnetje, want het is fantastisch dat zij er zijn. ZAP’pen kan op elk moment: tijdens een rondje wandelen of als u de hond uitlaat. Twee vliegen in één klap dus. Wilt u Gerard en zijn collega-ZAP’pers helpen? Laat het ons dan weten. U vindt alle informatie op www.halderberge.nl/zwerfafval.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>