Carnaval 2021 in Halderberge gaat aangepast door
Foto:

Carnaval 2021 in Halderberge gaat aangepast door

HALDERBERGE - Carnavalsliefhebbers uit Halderberge kunnen zich toch opmaken voor carnaval 2021. Natuurlijk blijven de kroegen leeg en rijden er geen optochten door de straten, maar de vijf carnavalsstichtingen hopen middels een coronaproof programma toch het carnavalsgevoel te geven. Of zoals burgemeester Bernd Roks zegt: ‘We gaan de virtuele polonaise in.’ Naast ‘thuiscarnaval’ hebben de stichtingen ook plannen om binnen de regelgeving toch ontmoetingen tussen inwoners en de Prins en gevolg mogelijk te maken.


De vijf carnavalsstichtingen en de gemeente Halderberge zijn al vanaf september bezig om te zoeken naar alternatieven. “We hebben heel veel moeten schakelen”, zo vertelt wethouder Thomas Melisse. “Tijdens de eerste bijeenkomst gingen we nog uit van maximaal 100 personen in een horecagelegenheid, de tweede keer waren dat er 30 en en bij de derde bijeenkomst was de horeca dicht. Tijdens de laatste vergadering op 22 december zaten we in een algehele lockdown”, zo vertelt hij. “Er hebben dus heel veel plannen de revue gepasseerd, maar steeds moesten we aanpassingen doen.”

Inzet

“Streven was en is om carnavalsvierders tóch dat carnavalsgevoel te geven en ik denk dat we daarin gaan slagen. Aan de inzet van de betrokkenen zal het in ieder geval niet liggen”, aldus de wethouder. Er is in ieder geval geen sprake van een algehele afgelasting van carnaval in Halderberge, aldus de gemeente. De stichtingen roepen alle inwoners op om hun huis, de tuin en/of hun straten zo carnavalesk mogelijk te versieren. “Iedere carnavalsstichting geeft hier zijn eigen invulling aan. Ook komen er speurtochten voor gezinnen. “Zo kunnen gezinnen met maximaal twee volwassenen en kinderen tot en met twaalf toch op een veilige manier de straat op, natuurlijk met inachtneming van de regels”, zegt Melisse. 

Carnavalskrant

Natuurlijk zijn er ook volop digitale alternatieven. In alle kernen wordt hard gewerkt aan digitale alternatieven, zoals een pubcarnavalsquiz en tv-uitzendingen. Verder mogen op coronaveilige manier de carnavalskranten huis-aan-huis verspreid en mag gecollecteerd worden. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de mascottes op een coronaveilige manier te plaatsen. Deze mogen echter niet worden verbrand. Carnavalsmissen mogen plaatsvinden met in achtneming van de dan geldende coronamaatregelen.

Carnavalsfilm
In opdracht van de gemeente Halderberge wordt ter vervanging van de Sleuteloverdracht een carnavalsfilm gemaakt, die vanaf de vrijdag van carnaval bekeken kan worden. In deze film worden door burgemeester Bernd Roks de sleutels aan de vijf Prinsen overhandigd. Hoe dat zal gaan, kan jong en oud straks online bekijken. Inwoners Martijn Koevoets en Joep de Wildt hebben hun medewerking aan deze film toegezegd.

Bezoeken
Net als andere jaren worden vanuit het carnavalsprotocol een aantal inwoners een hart onder de riem gestoken door het afleggen van een huisbezoek met een attentie. Dit jaar gebeurt dit uiteraard op een coronaveilige manier, aan de deur. De gemeente stelt voor deze bezoeken een aantal attenties beschikbaar, zodat er meer mensen bezocht kunnen worden dan normaal.

Zonder polonaise

Burgemeester Bernd Roks: “Omdat carnaval in onze gemeente erg belangrijk is, was het afgelasten van carnaval voor ons geen optie. Net als Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw zal het anders en kleinschalig zijn, maar kunnen we toch genieten van de sfeer en het gevoel van saamhorigheid dat bij carnaval hoort. Ik heb er vertrouwen in dat we op deze manier samen toch een gezellig en vooral coronaveilig carnaval kunnen vieren. We houden elkaar vast zonder polonaise!” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>