Afbeelding
Foto:

Dien van Bergen-Raats 100 jaar

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD GASTEL - Honderd jaar werd Dien (Dimphna) van Bergen - Raats woensdag 13 januari. Een schitterende mijlpaal die dankzij het feit dat het hier een hele vieve dame betreft toch op gepaste wijze gevierd kon worden. Samen met de Halderbergse burgemeester Bernd Roks plantte ze een eeuwboom in de tuin van Blankershof in Oud Gastel waar ze sinds enkele maanden woont. Ze is duidelijk trots deze respectabele leeftijd te moge halen. “Het geheim? Gezond leven! “, aldus de eeuwling.

Dimphna van Bergen werd honderd jaar geleden in Moerstraten. Haar wiegje werd op 13 januari 1921 gevuld. Ze gaat door het leven als Dien, want Dimphna vindt ze naar eigen zeggen veel te luxe. Zeker ‘op de Maai’, een kleine gemeenschap van enkele huisjes en boerderijtjes en slechts één café. Na de lagere school gaat ze op 14-jarige leeftijd werken bij het gezin van het desbetreffende café De Maai. Opvallend is dat Dien in dit café ook haar grote liefde Jan van Bergen ontmoet. Een lieve man waar zij op haar twintigste mee in het huwelijksbootje stapte.

Achterachterkleinkinderen 

Jan en Dien van Bergen gingen na het huwelijk in Heerle wonen en kregen er drie kinderen. Later verhuisde het gezin naar Wouw en daar werden nog eens zes kinderen geboren. Ze zijn 43 jaar samen geweest. Helaas overleed Jan veel te vroeg, op 65-jarige leeftijd. Dien kreeg in totaal negen kinderen en daarna ook nog eens achttien kleinkinderen, 34 achterkleinkinderen en sinds kort ook twee achterachterkleinkinderen waar ze erg veel liefde voor voelt.

Tuin

Dien is een fitte vrouw, want tot een paar maanden geleden heeft ze altijd zelfstandig gewoond. Haar uitspraak was dan ook: “Oud worden is geen probleem, als je maar zelfstandig kunt blijven wonen.” Vooral omdat Dien een grote liefde voor haar tuin had. Ze woont nu met plezier, nog steeds zelfstandig, in woonzorgcentrum Blankershof in Oud Gastel waar ze nog regelmatig terugdenkt aan vroeger. “De mooiste tijd voor mij was toch wel de tijd waarin de kinderen jong waren.” Dien genoot ervan om haar kinderen op te voeden, hen op te zien groeien en ze zorgde er altijd voor dat ‘ze netjes zagen’. Ook aan de jaren waarop ze samen met haar man Jan met de caravan op vakantie kon naar Zeeland en Zuid-Frankrijk (waar één van haar zoons woont) bezorgden haar veel plezier. Tevens heeft ze mooie herinneringen aan de jaarlijkse familie barbecue op Eerste Pinksterdag, haar fietstochtjes en vakanties met haar broer en zussen die ook allen een respectabele leeftijd hebben bereikt en waarvan ook nu nog twee zussen in leven zijn.

Verlies

Helaas waren er ook verdrietige perioden. Ze heeft verdriet gehad van het verlies van haar man Jan, twee van haar schoondochters en een schoonzoon. Al met al heeft ze naar eigen zeggen een mooi leven achter de rug. “Ik hoop natuurlijk nog wat langer door te mogen gaan, zonder al te veel mankementjes”, aldus Dien die de wens heeft nog zelfstandig te kunnen blijven wonen. Op de vraag hoe je zo oud wordt, geeft ze een duidelijk antwoord: “Gezond leven!”

Ontmoeting

Haar 100ste verjaardag werd vanwege de coronamaatregelen bescheiden gevierd, maar aan aandacht geen gebrek. Haar familie bezorgde haar een fijne dag en ook de burgemeester kwam langs. “Ik heb een hele leuke dag gehad. Zeker met de ontmoeting met de burgemeester, maar dat was niet nodig geweest hoor!”, besluit de eeuwling bescheiden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief