Afbeelding
Foto:

Peejenland maakt zich op voor carnaval

Door: Vera de Geus Algemeen

HOEVEN - Menig Peej of Peejin is nog hard op zoek naar dat carnavalsgevoel nu gezamenlijk hossen er niet in zit. Maar wees gerust, het Doeves protocol bestaande uit Prins Tommes, Prinses Lotte, Nar Peerke, Boer Waldie en Pliesie Mo en De Peejenzaaiers zijn druk in de weer om ervoor te zorgen dat Carnaval 2021 toch een feestje gaat worden. Ze trekken alles uit de kast om binnen de maatregelen er een onvergetelijke tijd van te maken, onder andere middels een ludieke carnavalsfilm. We spraken met het protocol en vroegen naar de invulling van dit jaar.

Pliesie Mo, Hoe schat jij de Peejen in? Kriebelt het toch te hard en gaan ze underground? En...Hoe geeft het protocol invulling aan de maatregelen?

“Bij alle Peejen zit carnaval in t bloed en zal het vast heel erg kriebelen om elkaar op te zoeken. Dat voelen wij ook! Elke keer denken we met weemoed terug aan vorig jaar, hoe we lekker dicht tegen elkaar in de polonaise mee konden blèren met de muziek. Maar, we moeten het nog even volhouden! We zitten met alle Peejen in het zelfde schuitje en samen komen we er sterker uit. Wij houden zo veel mogelijk afstand, rijden niet met het busje, maar gaan op de fiets door Peejenland en dragen zo veel mogelijk een mondkapje. Bovenal gebruiken we ons boerenverstand.

Boer Waldie, wat kan allemaal wel en waar kijk jij zelf het meeste naar uit?

“We zijn heel erg creatief geweest dit jaar en samen met veel helpende handen hebben we elke dag toch een coronaproof-evenement kunnen organiseren (zie kader). Daarom wil ik alle Peejen ook vragen om lekker wat eten en drinken in te slaan en de pc aan te zetten en ons alle dagen te volgen! We hebben echt leuke activiteiten verzonnen voor jong en oud. Persoonlijk lijkt mij de puzzeltocht echt heel leuk, ik ga hem zelf ook doen! En toch ook wel de Peejenstaampservice want eten en ik gaan goed samen. En alle bouwploegen gaan een mooi schild maken waarmee we de Peejenplein gaan versieren.”

Nar Peerke, slechts één keer normaal carnaval meegemaakt. Was dat een tegenvaller? Wat was het hoogtepunt en waar kijk je nu naar uit?

“Heel jammer inderdaad, maar dat halen we volgend jaar gewoon dubbel en dwars in hoor! En zelfs dit jaar gaat er toch nog superveel gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld een tekeningenwedstrijd en een gave speurtocht waar iedereen aan mee kan doen! De Zevensprong was vorig jaar iedere keer weer een feest met alle kleine Peejkes en dit jaar gaan we die zeker digitaal nog doen met z’n allen, ik ben er al klaar voor!”

Prinses Lotte, jij mag tegen de traditie in een jaar langer mee op pad. Hoe is dat? 

“Wat een eer dat Prins Tommes me vroeg nog een jaar Prinses te zijn. Daar hoefde ik natuurlijk geen moment aan te twijfelen, want ondanks de maatregelen hebben we ontzettend toffe activiteiten op het programma staan en is het fantastisch om bij deze club te mogen horen. Van de kindermidagen tot aan de huisbezoeken en van de grote optocht tot aan de zevensprong. Ik heb echt van elke minuut van carnaval 2020 genoten en ga dat het komende jaar dan ook zeker weer doen.”

Prins Tommes, verwacht je dat carnaval in Peejenland toch van de grond komt?
“Het is moeilijk om te zien dat er veel wat we normaal organiseren niet mogelijk is, maar gelukkig hebben we een sterke club die, met vele vrijwilligers uit alle hoeken van ons dorpje, de schouders er onder willen zetten om vooral te kijken naar wat er wel mogelijk is. Het carnavals gevoel zit hem normaal natuurlijk in het samen zijn en het verbroederen. Dat samen zijn is dit jaar niet mogelijk, maar verbroederen kan natuurlijk ook op afstand en vanuit je eigen huiskamer. Zorg gewoon dat je radio Peejenland een hebt staan, probeer aan alles deel te nemen en versier je huis zodat er toch een gezellig sfeertje hangt in ons mooi dorpje. Carnaval is normaal een boeket, en alle peejen en peejinnen zijn de bloemetjes. Dit jaar halen we helaas het boeketje uit elkaar maar hopen toch dat de bloemetjes gaan bloeien. De evenementen die we nu voor ogen hebben worden natuurlijk super gezellig, we proberen toch voor iedereen iets leuks te organiseren. Maar iedereen moet er toch zelf iets van maken dit jaar en dat kan je aan Peejenland wel over laten, daar ben ik niet bang voor!” [n]

Woensdag: 
Aftrap Radio Peejenland

Donderdag: 
Rammelen met Dielemans op de radio.

Vrijdag: 
Digitaal bezoek aan BS Uniek

Zaterdag
Bingo met Tonprater,

Zondag:
Peejenstampservice

Maandag 
Masked Singers

Dinsdag 
Uitreiking van de versierde huizen-wedstrijd.

Alle dagen: 
Speurtocht door Peejenland, verschillende digitale bezoeken aan ouderen en pasgeborene, stichting Doa en De Bonte Hoeve.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief