Oudenbossche pater Van De Leur overleden
<p>Pater van de Leur.&nbsp;</p>

Pater van de Leur. 

(Foto: O.Praem)

Oudenbossche pater Van De Leur overleden

OUDENBOSCH - Evenals veel andere parochies kende de Oudenbossche Basiliekparochie veel priesterzonen die in de verre missiegebieden werkten. De paters Van Den Bosch, Van Oosterhout, de Wolf etc. waren bekenden die hun welverdiende vakanties bij hun Oudenbossche families door brachten. Op 25 januari is een van deze laatste, zo niet de laatste, in België (Arendonk) overleden.


Het betreft de op 29 augustus 1926 geboren Lauran van de Leur wiens ouders woonde in het pand Prof. van Ginnekenstraat 1. Een van de zussen van pater van de Leur, te weten Jeanne, heeft jaren als onderwijzeres gestaan op de Franciscusschool aan de St. Annastraat, en was actief bij het jeugdwerk in Oudenbosch.

Lauran is in 1954 tot priester gewijd in de basiliek van Oudenbosch en heeft kort daarna zijn eerste plechtige Heilige Mis opgedragen in zijn parochiekerk. Lauran behoorde tot de orde van de Norbertijnen en dan specifiek tot de abdij van Postel. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij is uitgezonden naar de missie in Afrika, naar Belgisch Kongo.
Het waren extra zware jaren, in verband met de roerige tijd in Kongo, waar hij werkzaam was van 1955 tot1974, juist toen Kongo onafhankelijk werd.
Na deze tropen jaren is Lauran actief geweest voor de zielzorg in verschillende Vlaamse dorpen waaronder Zoersel, waar hij verschillende functies tot op hoge leeftijd vervulde. De laatste vier jaar bracht Lauran door in een bejaardenhuis in Arendonk , alwaar hij 25 januari jl. op 94 jarige leeftijd is overleden. Aan een leven van een toegewijd priester is een eind gekomen. “Gaat en onderwijst alle volkeren” waren de woorden uit het evangelie die hij tot de zijne maakte.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief