Crystal Boot Award voor Roy en José Miguel
Foto: Johan Wagenmakers

Crystal Boot Award voor Roy en José Miguel

OUDENBOSCH - Vorig weekend werden online de Crystal Boot Awards, de Golden Globes van de line dance wereld, uitgereikt. Danschoreograaf Roy Verdonk (45), sinds 2012 eigenaar van de Dutch Dance Academy, won samen met oud-leerling en huidig dansinstructeur José Miguel Belloque Vane (33) een prestigieuze award in de categorie Absolute Beginner Dance met een choreografie op het nummer ‘When You Smile.’ Daarnaast kreeg José Miguel, als een van de oprichters van het online dansinitiatief Streamline, nog een speciale lockdown-award. “We zijn erg trots op deze prestatie.”


Ze kennen elkaar uit Den Haag en zijn door het dansen, maar wel onafhankelijk van elkaar, in Oudenbosch terecht gekomen. “José Miguel was al een leerling bij mij in Den Haag en geeft hier nu ook les,” vertelt Roy in zijn dansschool aan de Zandeweg. “Vanwege het dansen ben ik inderdaad ook naar Oudenbosch verhuisd,” zegt José Miguel. “Mijn naam komt van mijn Spaanse vader. Net als Roy hoop ik ook van line dance mijn beroep te kunnen maken. Nu ben ik nog tegelzetter en wilde daar eigenlijk begin vorig jaar al mee stoppen, maar nu met deze coronacrisis ben ik blij dat ik dat nog niet gedaan heb.”

Wereldkampioenen

Roy zit al meer dan 25 jaar in de line dance wereld. “In Tsjechië kwam ik met deze dansvorm in aanraking toen ik daar Amerikaanse mariniers in een café zag dansen op moderne countrymuziek. In 1995 zag ik daarna Garth Brooks, een grootheid in de countrymuziek, in Ahoy optreden en wilde ik ook gaan dansen. In 1997 in Los Angeles was ik de eerste Europeaan die wereldkampioen in de hoogste categorie werd. Met mijn team MBC werden we tweede. Daarna ging alles lopen.” Na jarenlang in teamverband en solo grote successen te hebben gekend, kreeg Roy het gevoel geleefd te worden. “Ik gaf er ook nog les naast en mijn droom was iets voor mezelf te beginnen. Op internet zag ik deze dansschool te koop staan. Van over de gehele wereld komen ze nu hier trainen en/of privéles nemen. De meeste wereldkampioenen, dat zijn er intussen al over de honderd, komen hiervandaan,” zegt hij trots.

Grootste categorie

“Dat mensen bij line dance een beeld hebben van een cowboy-hoedje, laarzen en in een rij dansen begrijp ik wel, maar dat is niet wat de hedendaagse line dance inhoudt. Wij schrijven dansen op moderne non-countrymuziek en hopen dan dat ze wereldwijd jouw dans eruit pikken en daar vervolgens les in gaan geven.” Het was dit jaar de 25e editie van de uitreiking van de awards en de organisatie heeft ervoor gekozen om het tóch door te laten gaan. In vijf categorieën werden de prijzen verdeeld. “We hebben gewonnen in de ‘absolute beginners’ categorie, wat verreweg de grootste categorie is en waar we hele grote namen tegenover ons hadden. Dat maakt het dat we extra trots zijn.”

Hall of Fame

Roy heeft in totaal nu al acht awards gewonnen inclusief een Hall of Fame. “Daar zitten wereldwijd maar 25 mensen in, ben ik de enige Nederlander en is de grootste bekroning op mijn werk.” Normaal gesproken reist Roy de gehele wereld over. “Ik heb mijn eigen dansschool, geef les, schrijf dansen, jureer bij wedstrijden en geef seminars. Door corona ligt dat nu helemaal stil en geef ik alleen nog maar online-les.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief