Geen groter stuk bos voor Vrienden van het Pagnevaartbos
Foto: Conny van Caam

Geen groter stuk bos voor Vrienden van het Pagnevaartbos

HOEVEN/BOSSCHENHOOFD - Hoe dankbaar de gemeente Halderberge ook is dat de vrijwilligers van de Vrienden van het Pagnevaartbos onderhoud plegen in een deel van het bos, zij krijgen geen toestemming om hun werkgebied uit te breiden. Hierom hadden zij gevraagd. Zij wilden onder andere in het bosje bij Breda International Airport de handen uit de mouwen steken, maar daar zijn al anderen actief. Het trimbos is wat de gemeente betreft ook geen optie, want met het oog op de vele groepen die daar sporten en bewegen én het onderhoud van de toestellen, wil men dat in eigen beheer houden.


Tientallen vrijwilligers zetten zich sinds een klein jaar in voor het Pagnevaartbos. Onder leiding van initiatoefnemers Erik en Anja Bakker gaan zij eens per maand samen aan de slag te gaan in het bos. Erik en Anja vertelden eerder in de Halderbergse Bode veel mensen te spreken die zich Pagnevaart herinneren als een plek waar bruidjes hun trouwreportages lieten maken, waar vroeger geschaatst werd en heel vroeger zelfs gezwommen. “Er werd veel plezier beleeft, maar wat we zien is dat het Pagnevaartbos achteruit is gegaan. Zowel qua aandacht als op het gebied van onderhoud van het bos”, aldus Erik en Anja. “Het betreurt ons enorm.” Zij hadden overleg met de gemeente om iets aan het achterstallig onderhoud van het bos te doen. Daarnaast hebben zij een werkgroep opgestart. “Ons doel is om een enthousiaste werkgroep op te starten, om onderhoud te plegen aan het bos. Bijvoorbeeld wandelpaden netjes maken, het fatsoeneren van omliggende bomen, snoeiwerk en schoonhouden van het bos door zwerfafval in en rond Pagnevaart te verwijderen. We hopen in de toekomst een stukje nostalgie terug te brengen.”

Speelbos

Met succes, want de werkgroep bestaat nu uit tientallen vrijwilligers die willen helpen om het Pagnevaartbos nieuw leven in te blazen door een keer per maand op zaterdag onderhoud te plegen. De vrijwilligers worden ook vanuit inwoners maar ook vanuit de gemeente Halderberge bijzonder gewaardeerd. Er werd eerder dan ook een Pluim uitgereikt aan de vrijwilligers. Dit betreft een vorm van waardering en een bedrag van 250 euro dat werd uitgereikt door wethouder Jan Mollen die al eerder aangaf blij te zijn met het initiatief: “We hadden graag een speelbos gerealiseerd, maar nu dat wegens gebrek aan draagvlak niet doorgaat, ben ik erg blij dat deze mensen zich inzetten. Het is belangrijk dat kinderen leren spelen in de natuur en weten hoe ze ermee om moeten gaan. Door het Pagnevaartbos op deze manier aantrekkelijker te maken en kinderen te betrekken bij de maandelijkse actie, bereik je dat doel ook. Wij faciliteren de maandelijkse actie dan ook graag.” 

Sporten

De vrijwilligers halen veel voldoening uit het werk en hebben de gemeente Halderberge dan ook recent gevraagd of zij in een groter deel van het Pagnevaartbos aan de slag mogen. “Zij stelden voor om een overeenkomst voor twee jaar te sluiten en vroegen ons een maandelijkse vergoeding toe te kennen. Daar gaan we helaas niet toe over”, zo zegt wethouder Jan Mollen. “We zijn enorm dankbaar voor en blij met het vele werk dat zij verrichten. Qua gebied willen we het hier echter bij laten. De Vrienden van het Pagnevaartbos wilden hun werkzaamheden uitbreiden naar het bos bij het vliegveld in Bosschenhoofd, maar daar is al een fanatieke groep vrijwilligers actief. Ook stelde men voor om ook aan de slag te gaan in het trimbos, aan de overkant van het Pagnevaartbos. We waarderen de vraag en het enthousiasme, maar daar wordt doorgaans door diverse groepen en verenigingen vooral in het weekend gesport en bewogen. Het is niet handig als je dan ook op die dag onderhoud gaat plegen. Dan kun je zomaar in elkaars vaarwater komen. Daarnaast staan in dat gedeelte van het bos een hoop toestellen dus dat onderhoud willen we graag in eigen beheer houde. Ook met het oog op de slechte bomenkwaliteit in dat gebied, daar zijn we momenteel mee bezig.” 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief