College Halderberge blij met Regionale Energiestrategie 1.0
Foto: NTXDuurzaam

College Halderberge blij met Regionale Energiestrategie 1.0

HALDERBERGE - Het college van de gemeente Halderberge gaat de eerste Regionale Energiestrategie (RES)West-Brabant op 18 maart 2021 ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad. In de RES 1.0is voor West-Brabant onderzocht hoe en waar tot 2030 het beste duurzame elektriciteit op land kan worden opgewekt. 


Voor Halderberge wordt vooral veel zonnepanelen op daken verwacht. Het gaat dan juist om de grotedaken op bedrijfspanden en bijvoorbeeld agrarische gebouwen. We volgen hierbij de door de gemeenteraad vastgestelde Visie Zon. Deze past uitstekend in de uitgangspunten van de RES 1.0.Er komen geen nieuwe windmolens op Halderbergs grondgebied. 

Betaalbaar

Haalbaarheid en betaalbaarheid van de energietransitie is een van de leidende principes van de RES1.0 geworden. Hans Wierikx: “Betaalbaarheid van de energietransitie is een heel belangrijkuitgangspunt voor ons. Onze gemeenteraad heeft hier nadrukkelijk op gewezen toen de eerste uitgangspunten van de RES geschetst werden. Dat uitgangspunt is naar onze ogen goed geland in deze eerste RES”.

Klimaatakkoord

Aanleiding voor de RES is het Nederlands Klimaatakkoord van juni 2019. Doel van het klimaatakkoordis om 2030 49% minder CO 2 uit te stoten ten opzichte van 1990; en in 2050 zelfs 95% minder.Wethouder Hans Wierikx: “in het klimaatakkoord is afgesproken dat 30 energieregio's in Nederlandonderzoek doen naar de zon- en windenergie. In West-Brabant hebben we met 16 gemeenten, dewaterschappen Brabantse Delta en Rivierenland en Enexis samen deze RES 1.0 opgesteld. En daarzijn we best een beetje trots op”.De raad neemt op 18 maart 2021 een besluit over de RES West-Brabant 1.0.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief