Foto: Johan Wagenmakers

Smoorfrêters op zoek naar nieuwe aanwas

BOSSCHENHOOFD - Door het feit dat de carnavalsviering dit jaar op een laag pitje stond en het zeer vroege lenteweer, zijn de leutkriebels bij de meeste mensen nu alweer verdwenen. Toch is er nog een dringende oproep van de carnavalsstichting in het Smoorfrêterslaand. Om het voortbestaan van het leutfeest niet in gevaar te brengen is men op zoek naar nieuwe leden.


Ruben Boenders, die aangeeft elf jaar als Prins Ruben vol te willen maken, kijkt eerst nog even terug op een apart carnavalsfeest. “Binnen de mogelijkheden hebben we toch een prima feest gehad. De kinderen hadden een mooie speurtocht en konden een kleurplaat downloaden. Het plein was naast onze mascotte opgeleukt met poppen van de diverse bouwclubs, er was een ‘mooist versierde huis’- wedstrijd en een live-stream van Justin Raats en Rik van de Boom als DJ Maximum.”

De nood is hoog

“Als er na volgend seizoen niemand bij komt hebben we alleen nog maar een prins, nar en drie raadsleden, dus de nood is hoog,” laat secretaris Michael Koevoets weten. Drie trouwe leden Rien Konings (65), Kees Raats (56) en Wilbert Lazeroms (52), houden het na volgend jaar namelijk definitief voor gezien. “Om na deze carnaval op deze manier te stoppen vonden we niks, daarom gaan we nog een jaartje door,” vertellen ze.

Mooie tijd

Rien Konings is volgend jaar 40 jaar lid. “Ik het het altijd en nog steeds naar mijn zin gehad, maar door mijn gezondheid heb ik vorig jaar af moeten haken. Ik hoop dat de jeugd nu opstaat en dat het carnaval op ons dorp nog heel lang blijft bestaan.” Rien heeft de 40 jaar bij de stichting keurig in blokken van elk tien jaar verdeeld. “Eerst was ik Nar Rieske, daarna bestuurslid, optochtcommissaris en nu penningmeester.” Kees Raats gaat de 25 jaar volmaken. “Het is een mooie tijd geweest. Ik heb me al die jaren volop ingezet, maar het is mooi geweest. Hand-en spandiensten wil ik nog wel blijven doen, maar nu eens zelf gaan feesten en verder geen verplichtingen meer lijkt me ook wel leuk.” Hij is dan 13 jaar raadslid geweest, heeft 3 jaar in het bestuur gezeten en 9 jaar als Kiske de Pliessie de orde gehandhaafd. “Het is een hartstikke leuke tijd geweest. Van de kindermiddagen kon ik volop genieten, daar deden we het voor. Hopelijk vinden we snel een opvolger die mijn rol dan in 2023 over wil nemen.” Wilbert Lazeroms is al vanaf 1999 raadslid. “Hans Broos had mij al eerder benaderd, maar mijn vriend Marcel Heeren besliste voor mij en zei tegen me dat we samen raadslid geworden waren,” lacht hij. “Het was en is een leuke club. Destijds hadden we nog 11 raadsleden en dan kwam er wat binnen hoor. Zonde dat het na wat eerdere ups en downs nu zo bergafwaarts gaat.”

Jong bloed

Voor het behoud van het carnaval op het dorp is aanwas dringend gewenst. “Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden. We zijn op zoek naar jong bloed met nieuwe ideeën. Als er na volgend jaar niks bijkomt blijven er met Mady Raats, Sven Broos en Ger Spierings nog maar drie raadsleden over. ‘De Drie Musketiers’, noemen we die gekscherend,” lacht Michael. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@smoorfreters.nl. Op de website is meer informatie te vinden. Graag opgeven voor 1 november.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief