Foto: Johan Wagenmakers

Komt er wel of geen Hoevense Fietsvierdaagse?

HOEVEN - Op maandag 15 maart neemt het bestuur van de Hoevense Fietsvierdaagse definitief een besluit over het al dan niet doorgaan van deze zeer populaire fietstocht door het West-Brabantse landschap. De 71-jarige Jan Dielemans, al 40 jaar nauw betrokken bij de organisatie, heeft er een hard hoofd in: “Het lijkt me sterk dat het doorgaat.”


Vijftig jaar geleden werd in de maand juli vanuit Bosbad gestart met een fietsvierdaagse. Na drie edities werd deze ‘geadopteerd’ door de gemeente Hoeven en verplaatst naar het hemelvaartweekend. Jarenlang werd er gestart bij Dorpshuis het Kompas, maar de laatste jaren is Conferentiecentrum Bovendonk vier dagen lang het episch centrum van de fietsliefhebbers. “Dat is een veel feestelijker locatie. De vierdaagse leefde weer op en trok meer deelnemers.” Van oudsher is hemelvaartsdag de drukste dag met, afhankelijk van het weer, vaak meer dan 2000 deelnemers. “Dan organiseren we veel activiteiten voor kinderen, zodat hele gezinnen meefietsen.”

Manusje van alles

Jan Dielemans houdt en hield zich voorafgaand en tijdens de Hoevense Fietsvierdaagse voornamelijk bezig met inschrijvingen, betalingen, communicatie, coördineren en fotograferen. “In tegenstelling tot mijn vrouw Anita heb ik nooit in het bestuur gezeten. Zij is momenteel zelfs voorzitter, zodat ik haar thuis kan souffleren,” lacht hij. Nadat de editie van vorig jaar is geannuleerd staat ook de vierdaagse van dit jaar, gepland voor 13 tot en met 16 mei, op losse schroeven. “Vorig jaar hadden we de nieuwe folder ’s maandags op de bus gedaan en hoorden we dinsdag op de persconferentie tot onze grote teleurstelling dat het niet door kon gaan. Naast dat het zonde van de kosten was, moesten we iedereen via de pers en een nieuwsbericht inseinen dat het geannuleerd was.”

49e editie

Vorig jaar zou normaal gezien de 49e editie verreden worden, maar deze werd een jaartje uitgesteld. “Er is besloten dat we de folder, routes en stempelposten een op een naar dit jaar doorschuiven. Alleen de datum is veranderd. Normaal gezien is het hartstikke druk met voorinschrijvingen, maar deze hebben we bewust nog niet geopend, omdat we bang zijn dat het ook dit jaar niet doorgaat. Een definitieve beslissing stellen we uit tot het laatste moment. Dat is 15 maart, want dan hebben we nog een kleine twee maanden - en die tijd hebben we echt nodig - om alles te kunnen regelen. Daarbij zijn we wel van mening dat alleen als de vierdaagse volledig georganiseerd kan worden zoals altijd, het doorgang kan vinden. Fietsen met de horeca dicht gaat eigenlijk niet.”

Animo

Als alternatief konden de mensen vorig jaar online oude routes aanvragen. “Daar werd toen massaal gebruik van gemaakt. Wat we nu gaan doen is nog niet concreet, maar de bedoeling is zeker om weer een aantal routes op de site te zetten die men dan heel de meimaand kan fietsen wanneer men wil. Daarbij is dan wellicht een bepaalde controlecheck, waarbij een herinnering te verdienen valt. Vorig jaar zijn Anita en ik op Hemelvaartsdag bij de poort van Bovendonk gaan staan. Normaal volop leven en bedrijvigheid en nu leeg. Dat gaf een heel slecht gevoel. Als het dit jaar weer niet doorgaat ben ik wel bang dat de animo bij de deelnemers eruit gaat.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief