Foto:

Petitie om historische lindeboom op de Markt te houden

OUD GASTEL - Samenstichting Oud Gastel strijdt voor het behoudt van de historische lindeboom op de Markt. De boom verdwijnt en om dat te voorkomen is er een petitie gestart door de Samenstichting die van mening is dat de boom ondanks alternatieven moet wijken, omdat de gemeente nu eenmaal andere plannen met de Markt heeft. Volgens wethouder Thomas Melisse is dat slechts ‘de helft van het verhaal’: “De huidige lindeboom heeft nog vijf tot tien jaar te leven.”


“Deze boomstaat symbool voor de vrijheid van niet alleen onze generatie, maar ook voor vele generaties voor ons, die daar vaak hard voor hebben moeten strijden”, zo begint de Samenstichting. “Bij het ontwerpplan was het uitgangspunt niet om de lindeboom te behouden, maar om deze te verplanten of te verwijderen, omdat anders de hoofdlijnen zoals verkeersveiligheid en voldoende parkeergelegenheid niet voldoende gerealiseerd zouden kunnen worden. In vele inspraakrondes is in onze optiek echter geen juiste voorstelling van zaken gegeven. Gezien de matige conditie van de boom is het inderdaad niet zinvol om deze te verplanten. Maar om deze te verwijderen ondanks een advies van een door de gemeente zelf ingeschakelde boomexpert doet naar onze mening geen recht aan de huidige staat van deze vrijheidsboom. De conclusie uit het rapport van de boomexpert is glashelder: ‘Voor deze boom is de beste oplossing deze in te passen in de situatie en de groeiplaats te verbeteren zodat deze markante boom behouden blijft.’ Volgens de leden wil de gemeente ondanks herhaalde adviezen en verzoeken van de Samenstichting, niet meer kijken naar alternatieven om deze boom op de huidige plaats alsnog te laten staan. In een laatste en uiterste poging om de lindeboom alsnog te sparen is de Samenstichting Oud Gastel een online-petitie opgestart via vrijheidsboomoudgastel.petities.nl . “Hierin strijden we ervoor om de historische lindeboom te laten staan, de huidige groeiplaats te verbeteren en de rechten van deze boom te respecteren. Het behoud van de boom hoeft geenszins de huidige plannen te dwarsbomen. Enige herziening op bepaalde plaatsen is voldoende om de hoofdlijnen te kunnen handhaven.”

Nieuwe boom

Wethouder Thomas Melisse is van mening dat de situatie anders is: “De huidige lindeboom heeft nog vijf tot tien jaar te leven. Daarom vragen ze om groeiplaatsverbetering. Maar dan moet bijvoorbeeld het Hof voorgoed afgesloten worden voor verkeer omdat je dan niet meer over de wortels heen kunt rijden. Bewoners en het medisch centrum worden dan veel minder goed bereikbaar. Ook kunnen heel veel andere wensen uit de inspraak niet gerealiseerd worden. Denk aan het garanderen van een gelijkblijvend aantal parkeerplaatsen en het verbreden en autovrij maken van de trottoirs aan de winkelzijde. Omdat er ook bomen voorzien zijn aan de andere zijde van de markt, moet ook of ingeleverd worden op de benodigde ruimte voor alle evenementen en op het extra toe te voegen groen. Dat is nou precies wat iedereen ons op het hart gedrukt heeft niet te doen”, zegt hij. “Ik heb ontelbaar veel mensen gesproken die meer groen en genoeg ruimte voor evenementen als beachsoccer en carnaval het belangrijkst vinden. Ik hoop dat iedereen die de petitie tekent zich dit realiseert. Omdat wij ook hechten aan de historische waarde van de boom planten we een prachtige nieuwe volwassen lindeboom een paar meter verderop. Omdat we straks de groeiplaats wel goed inrichten, wordt de boom direct mooier dan de huidige boom nog kan worden en kan deze boom - net als de originele Vrijheidsboom - wél ruim 200 jaar oud worden. We plaatsen er een mooi bordje bij en zullen het onderwijs betrekken bij de aanplant van de nieuwe volwassen boom, zodat er een mooie kans is om ook de jongste generatie het verhaal van de vrijheidsboom door te geven”, besluit hij.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief