<p>Alida Claassen, Thomas Melisse en Jeannette van den Broek.&nbsp;</p>

Alida Claassen, Thomas Melisse en Jeannette van den Broek. 

(Foto: Johan Wagenmakers)

Lekker fietsen van boer naar boer

STAMPERSGAT - Het akkerbouwbedrijf van de familie Claassen aan de Gastelsedijk West was het toneel van de officiële opening van de Agri-Halderbergse Fietsroute. Een belevingsroute die langs veertien deelnemende bedrijven in de agrarische sector, verdeeld over geheel Halderberge, voert. Op deze manier hoopt de sector niet alleen op een informatieve en sportieve wijze de aandacht op zich te gevestigd te krijgen, maar ook de streekproducten te promoten en de binding met de consument te versterken.


Alida Claassen heeft samen met haar man Arno in 2004 het akkerbouwbedrijf van haar schoonouders overgenomen. Sinds vijf jaar runt ze naast haar toch al drukke werkzaamheden tevens een boerderijwinkel, waar naast eigen producten als uien, aardappelen en asperges steeds meer producten uit de streek verkocht worden. “De vraag naar producten als zuivel, eieren, vlees, groenten en fruit uit eigen streek wordt steeds groter. Mensen willen weten waar het vandaan komt. Daar spelen wij graag op in,” laat ze weten.

Betrokken

Bij de ingang van het bedrijf aan de Gastelsedijk West staat nu een houten bankje en een informatiebord, zoals deze bij nog dertien andere deelnemende agrariërs te vinden zijn. “Een superleuk initiatief, waar we graag aan meedoen. Ik sta er voor honderd procent achter. Wij zijn niet alleen trots op ons eigen bedrijf, maar in de buurt zijn verder nog hele mooie winkels en bedrijven te vinden. Op deze manier wordt iedereen erbij betrokken. Door gezamenlijk op te treden versterken we elkaar alleen maar. De deelnemende bedrijven zijn heel divers. Lokaal is krachtig.” Wethouder Thomas Melisse noemt de zojuist geopende route een prachtig voorbeeld van hoe de agrarische sector, het toerisme en de horeca elkaar versterken. “Een duurzame relatie tussen agrariër en consument en het versterken van het netwerk van de ondernemers onderling, zijn ook belangrijke zaken die met dit initiatief bereikt worden,” meent hij.

Landschapsbekleders

Omdat Halderberge op de grens van zand en klei ligt vind je hier een ruime selectie groenten en fruit. Het beste van beide gronden komt in Halderberge samen. De bij de route aangesloten Halderbergse bedrijven zijn voornamelijk familiebedrijven die actief zijn in de veeteelt, akker- en tuinbouw en fruitteelt, veelal verkoop aan huis of een winkel erbij hebben en graag willen laten zien wat ze zoal te bieden hebben. “Het project is met name opgestart om de agrarische sector te promoten,” zegt Jeannette van den Broek, voorzitter van de ZLTO. Zij heeft samen met haar organisatie van de agrarische route behoorlijk wat werk gemaakt. “De agrariërs zijn de landschapsbekleders van het buitengebied. Door de krachten te bundelen, te vertellen over de achtergrond van het bedrijf en te zorgen dat de producten op meer locaties verkrijgbaar zijn hopen wij meer aandacht voor onze sector te krijgen.” De door de ZLTO mogelijk gemaakte en de EKH gefinancierde fietstocht kent geen vaste route, maar kan aan de hand van bestaande fietsknooppunten eenvoudig opgepakt worden. Een uitgebreide brochure geeft niet alleen uitleg over de deelnemende bedrijven, maar bevat ook een kaart met locatiepunten waar ze te vinden zijn. “Er is veel te halen in onze streek, maar waar ga je als consument zoeken? Deze route en het boekje helpen je op weg.” 

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/halderberge&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief