Subsidie om jongeren door coronatijd heen te helpen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge heeft een subsidie van 10.000 euro bij het Rijk aangevraagd. Met dat geld wil men Halderbergse jongeren , in samenwerking met onder andere de jongerenwerkers, activiteiten organiseren en initiatieven te steunen om hen door de coronatijd heen te helpen. Frits Hartveld van D66, die de subsidiemogelijkheid bij het college onder de aandacht bracht, is blij met deze aanvraag, maar hoopt daarna op nog meer aandacht voor de jeugd: “Zeker nu deze crisis langer duurt dan gehoopt bestaat er een toenemende zorg over kwetsbare jongeren.” Harteveld pleit voor een Jongerenraad. Hier gaat het college op een later moment naar kijken.


“De verlenging van de lockdown is een grote domper in het bijzonder voor jongeren. We vragen als samenleving ongelofelijk veel van jonge mensen. Laten we zuinig zijn op een generatie, die zich de komende periode uit de modder van deze economische crisis zal moeten worstelen. We hebben ze nodig. Juist jongeren verdienen nu extra aandacht. In de coronacrisis ging het terecht vaak om kwetsbare ouderen. Maar er is te weinig gesproken over het lot van jonge mensen”, zo begint Harteveld zijn relaas. “Zeker nu deze crisis langer duurt dan gehoopt bestaat er een toenemende zorg over kwetsbare jongeren. Veel jongeren voelen zich eenzaam, meer dan ooit afgesloten van sociaal contact. Veel jongeren ervaren studieproblemen, omdat de eenzaamheid van de studeerkamer iets anders is dan prikkels van de collegezaal of de stageplek. Veel jongeren worden in hun levensonderhoud bedreigd, nu hun banen en bijbanen als eerste verdwijnen.”

Gesprek

Hij pleit voor een Jongerenraad, zodat de gemeente Halderberge beter een vinger aan de pols kan houden. “Het is goed om te weten hoe de jongeren er in Halderberge nu voor staan en waar we kunnen helpen, faciliteren en ondersteunen. In eerste instantie door met de jongeren in gesprek te gaan. We willen weten hoe het met hun welzijn is gesteld”, zo zegt Harteveld. “We willen op korte termijn een Jongerenraad, in welke vorm dan ook. Tot het zover is, stellen we voor als raad en college op korte termijn met onze jongeren in gesprek te gaan. Een open uitwisseling met onze jongeren over hoe zij de coronacrisis ervaren, waar zij mee worstelen en wat er in gezamenlijkheid mogelijk is om hen te steunen en ondersteunen.

Jongerenwerkers

De gemeente Halderberge laat desgevraagd weten dat de subsidie vanuit het Rijk van 10.000 euro per gemeente is aangevraagd. Mocht deze toegekend worden, dan zal dit ingezet worden om met de jongerenwerkers activiteiten te organiseren en initiatieven te ondersteunen. “Het verzoek tot een Jongerenraad nemen wij mee in de actualisatie van het programma overheids- en burgerparticipatie. Momenteel wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld”, aldus het college. “Onze jongerenwerkers staan klaar om met jongeren in gesprek te gaan over hoe zij de coronacrisis ervaren, waar zij mee worstelen en om te bekijken wat er in gezamenlijkheid mogelijk is om hen te(onder)steunen”, zo benadrukt de gemeente. [n}

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief