Foto:

Het reilen en zeilen op het Hertenkamp in Hoeven

Het Hertenkamp in Hoeven bestaat al meer dan zestig jaar en is te vinden naast de rondweg aan de rand van het dorp. Het park is eigendom van de gemeente Halderberge die ook het onderhoud voor zijn rekening neemt. Naast herten zijn er ook andere dieren te vinden als kippen, ganzen, een bok en een pauw. Het echtpaar Annie (66) en Kees (71) Kalis uit Hoeven zijn al bijna veertien jaar op vrijwillige basis de beheerders van het dierenpark, dat voor iedereen gratis, maar wel achter de hekken, te bezoeken is.


“Eigenlijk noemen we onszelf verzorgers,” zeggen ze. “Wij zorgen meer voor de dieren en doen her en der wat kleine klusjes. Destijds zochten ze bij de gemeente een nieuwe beheerder en via mijn man, die daar werkzaam was, kwamen ze bij mij uit,” vertelt Annie. Omdat ze thuis al aan veel dieren gewend was leek het haar wel wat. “Nadat Kees in de vut gegaan is, hielp hij mij daarna ook mee.”

Ontsnapt

Vrijwel dagelijks is het echtpaar in het park te vinden. Als ze een keer niet in de gelegenheid zijn nemen hun zonen Martijn of Richard de honneurs waar. “Wij geven de dieren één keer per dag eten, zorgen voor voldoende voedselvoorraad, houden toezicht, kijken of er zieke of dode dieren zijn en controleren de omheining. Een paar jaar geleden hadden ze de gaas doorgeknipt en zijn een aantal herten ontsnapt, dat willen we voorkomen.” Buiten acht herten zijn in het park nog vele andere dieren te vinden zoals kippen, hanen, ganzen, een bok, een pauw en nog wat konijnen. “Die twee tamme, witte ganzen zijn hier op het park geboren en uitgebroed door een kip. Hoe bijzonder is dat? De eieren kwamen van het park in Oud Gastel. Helaas kunnen ze niet voor nageslacht zorgen, want ze zijn broer en zus.” Volgens Annie en Kees trekt het park veel bezoekers en niet alleen uit Hoeven zelf, maar ook van buitenaf. “Zeker bij mooi weer kan het wel eens goed druk zijn omdat er ook een klein speeltuintje bijzit. Hier in de buurt zit een kindercrèche en die kinderen zijn ook regelmatig hier te vinden,” vervolgen ze hun verhaal.

Hanen

Over het algemeen doen ze het werk met liefde en plezier, maar soms ervaren ze wel eens overlast van de mensen. “Dan geven ze in een keer té veel brood aan de dieren, of bemoeien ze zich met een bevalling waardoor de dieren in de stress schieten. Het ergste vinden we wel dat bepaalde mensen het park misbruiken voor het ‘dumpen’ van haantjes. Dan blijken de thuis uitgebroede eieren haantjes te zijn in plaats van kippen en gooien ze die hier over het hek. Dat wordt zo langzamerhand wel een gebed zonder einde. Omdat wij geen opvang zijn is dat best wel eens vervelend ja. Als het er een paar zijn kunnen die gerust blijven, maar soms zijn het er gewoon teveel,” betreuren ze.

Thuis

Wanneer het nodig mocht zijn schakelt het echtpaar tevens de dierenarts in. “Omdat we thuis altijd veel geiten gehad hebben kunnen we enkele zaken ook zelf zoals bijvoorbeeld de nagels van de bok knippen, al moet onze zoon hem dan wel goed vasthouden,” lachen ze.

Plezier

“Het Hertenpark heeft een grote maatschappelijke functie. Veel mensen hebben hier plezier van.” Hoewel Annie en Kees zelf op een fietsafstand van 10 minuten van het park wonen is het voor hun geen bezwaar om de dieren te verzorgen. “Het is voornamelijk de liefde voor de dieren dat we dit doen. Wij willen dit graag nog een groot aantal jaren zo volhouden,” laten ze tot slot weten.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief