Ilse Roozen (r) en Simone van de Poel.
Ilse Roozen (r) en Simone van de Poel.

‘Elk jeugdelftal, ook bij VV Hoeven, heeft wel een of meer meisjes’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE- De Oranje Leeuwinnen worden steeds populairder en jaar op jaar gaan meer meiden en vrouwen in clubverband voetballen. In het seizoen 2019/2020 groeide het aantal vrouwelijke KNVB-leden met bijna één procent, het jaar ervoor was dat zelfs 1,64 procent. Daarmee telt ons land inmiddels 162.471 vrouwelijke KNVB-leden. Ook in Halderberge wint dames- en meisjesvoetbal terrein. We brachten een bezoekje aan drie Halderbergse voetbalclubs waar damesvoetbal hoogtij viert.

Afgelopen zomer besloot de 24-jarige Ilse Roozen samen met Simone van de Poel het damesvoetbal bij VV Hoeven nieuw leven in te blazen. “Als tiener speelde ik al bij de meiden, maar door te weinig leden hield dat op. Wel ben ik altijd contact blijven houden.”

“Als kind was ik altijd wel met mijn broertje en vriendinnen op het sportveld te vinden. Dat voetbal vond ik leuk en trok me wel. Vanaf mijn dertiende jaar heb ik vier jaar met alleen meiden gespeeld,” vertelt Ilse. Het door Ilse en Simone opgerichte damesteam speelt op vrijdagavond in de zogenoemde 7 x 7 competitie van de KNVB. “We hebben nu een leuke groep van ongeveer 15 personen, in leeftijd variërend tussen 20 en 32 jaar. Met vier of vijf andere teams spelen we in competitieverband een keer per maand een soort mini-toernooi van drie wedstrijden per avond. Het spelen op vrijdagavond is een perfecte oplossing. Veel leden hebben al kinderen en gaan liefst niet meer op zondag een hele dag weg. Door corona hebben we helaas pas twee keer gespeeld. Gelukkig kunnen we nu weer wel trainen.” Het team kent geen vaste trainer, aanvoerder of leider. “Samen met Simone trek ik de kar. Een voetballer óf zwangere dames trainen ons.” Ilse heeft zeker het idee dat het damesvoetbal serieuzer genomen wordt. “Het Nederlands elftal heeft die interesse wel aangewakkerd. Nu zitten er bijvoorbeeld bij de voetbalplaatjes wél de vrouwen erbij. Elk jeugdelftal, ook bij VV Hoeven, heeft wel een of meer meisjes. Voor kinderen is dat niet meer dan normaal geworden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief