Afbeelding
Foto: Corine Roks

‘Bij voetreflexplus zoeken we naar samenhang’

Door: Monique Jansen Algemeen

Wijkverpleegkundige Karin Willems uit Zevenbergen heeft onlangs haar HBO-opleiding voetreflexplustherapeut afgerond. Als zelfstandige vertelt zij enthousiast over haar praktijk ‘Voetomvattend’ waarin zij de Chinese voetreflextechnieken combineert met de Westerse. Haar specialisme bestaat uit behandeling van vrouwenklachten, fertiliteitsproblematiek en vaginisme.

“Vaak komen mensen bij deze vorm van geneeskunde terecht als ze uitbehandeld zijn in het reguliere circuit. Onverklaarbare klachten waar de reguliere geneeskunde ophoudt. Bij voetreflexplus wordt gezocht naar samenhang. Het lichaam kan heel veel aan, maar bijvoorbeeld langdurige klachten, kunnen blokkades opwerpen. Door massage probeer ik de blokkades zo goed mogelijk op te heffen. Feitelijk wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam geoptimaliseerd, waarbij lichaam en geest in balans worden gebracht”, geeft Willems uitleg waarbij zij naar de Chinese begrippen Yin en Yang verwijst.

Reflectiepunten

“De voet reflecteert het hele lichaam. In de voet zitten namelijk reflextiepunten die in verbinding staan met alle organen, het uitgangspunt van de Westerse techniek. Bij de Chinese voetreflex zijn de meridiaan banen en acupunctuurpunten leidend. Juist de combinatie van deze twee technieken, de voetreflexplus, vormen een optimaal samenspel in de behandeling van klachten”, vervolgt Willems.

Minimaal invasief

Met als groot voordeel dat behandeling zich richt op de voeten tot aan de knie. “Minimaal invasief, de drempel voor klachten als menstruatiepijn, overgangsklachten en vaginisme wordt hierdoor enorm laag”. Voor haar studie heeft Karin Beijing bezocht. Zij liep daar stage in het ziekenhuis en volgde lessen aan de universiteit. Met een reisbuddy maakte zij kennis met de Chinese cultuur en geneeskunde. Een herinnering aan deze reis hangt in haar praktijk. “Een Chinees schilderij gekocht bij een antiekwinkeltje. Het tafereel toont de kracht van de mens, zijn doorzettingsvermogen en de rust. Gelijk de elementen waar ik voor sta”.

Vaginisme

Willems wil vaginisme uit de taboesfeer halen: “Vaginisme wordt vaak gekoppeld aan seksualiteit, maar het treft een vrouw op meerdere gebieden. Denk aan een kinderwens, het inbrengen van tampons of een inwendig onderzoek. Ik verbaas me over de behandeling in de westerse geneeskunde waarbij de pelottetherapie wordt gebruikt. Het middel schiet zijn doel voorbij, het is juist de bedoeling dat het op slot gaan van het lichaam breder wordt aangepakt, de gehele puzzel moet worden opgelost. Welke oorzaken ten grondslag liggen aan vaginisme zijn niet per se, of alleen maar, psychisch”.

Fertiliteit

Vrouwen met een kinderwens richten zich niet zelden tot voetreflextherapie als een zwangerschap uitblijft en de onvruchtbaarheid onverklaarbaar is. Willems hierover: “Vanuit de Chinese geneeskunde vervult de nier een belangrijke rol bij fertiliteit. Voor alle behandelingen geldt; het zoeken van samenhang. De klacht is vaak verbonden met lichamelijke en sociale factoren. Bij de intake stel ik om die reden vragen als gebeurtenissen in het verleden, medische geschiedenis en een stukje emotionele achtergrond.

Blokkades

“Ik mag geen diagnoses stellen maar al masserend neem ik de knelpunten waar. Tijdens mijn studie moest ik een medestudent masseren. Ik ontdekte een blokkade, het voelt als een soort bobbel, en richtte me op behandeling. Dit pakte voor haar zeer gunstig uit, vage klachten waar ze al langer mee rondliep, werden verlicht”. Willems (52) heeft een medische achtergrond. Momenteel werkt zij naast haar praktijk als medewerker bloedafname in een ziekenhuis en is ook nog wijkverpleegkundige in Dordrecht. Zij woont samen met haar hond Sammie in Zevenbergen en krijgt regelmatig bezoek van haar volwassen zoon en dochter. Haar vrije tijd vult zij met bloemschikken, lekker koken en wandelen met Sammie.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief